30 Ιουν 2015

Ο Προμηθέας και τα δεσμά ενός λαού

30 Ιουν 2015 , 5:10 π.μ.Έξω, μάλλον κάποιοι διαβάζουν περισσότερη ελληνική ιστορία και μυθολογία από τους δικούς μας παραμορφωτές της κοινής γνώμης.

Γνωρίζουν λοιπόν τον μύθο του Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους, και για το λόγο αυτό αλυσοδέθηκε από το Κράτος και την Βία στον βράχο του Καυκάσου υφιστάμενος την αιώνια τιμωρία. Γνωρίζουν και τον Θερσίτη από την Ιλιάδα, που έτρωγε βουρδουλιές από τον Οδυσσέα επειδή ασχημονούσε έναντι του στρατάρχη Αγαμέμνονα και καλούσε τον στρατό σε ανταρσία. Ξέρουν καλά και την ιστορία της Αντιγόνης που τοποθετούσε την απόδοση νεκρικών τιμών στον σκοτωμένο αδερφό της πάνω από τους άδικους νόμους της κρατικής εξουσίας.

Τέτοιες ιστορίες αντιεξουσιαστικού ήθους υπάρχουν πολλές στην αρχαία ελληνική γραμματεία και συνυπάρχουν με αφηγήσεις ιστοριών για αυταρχικούς ηγέτες, πολεμοχαρείς τυράννους και εξουσιομανείς αριστοκράτες.

Ο Τσίπρας βεβαίως δεν είναι ούτε Προμηθέας (όπως τον παρουσιάζει το εξώφυλλο της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού The Week), ούτε κάτι παρόμοιο από τους αρχαίους μύθους. Η μεταμοντέρνα παγκοσμιοποιημένη εποχή μας είναι λίγο πιο σύνθετη από τις εποχές των θεών και των ηρώων.
Η «Εξέγερση της Ελλάδας» είναι το κεντρικό θέμα του περιοδικού The Week, το οποίο κυκλοφορεί με μια εικονογράφηση στο εξώφυλλό του να παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως Προμηθέα Δεσμώτη, ο οποίος, τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, απελευθερώνεται από τον βράχο του ευρώ.«Θέτει η απόρριψη της λιτότητας από τους Έλληνες ψηφοφόρους σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση;» είναι το ερώτημα που θέτει το περιοδικό.

Όταν όμως τέτοια εξώφυλλα που κυκλοφορούν στο εξωτερικό (ευελπιστώντας κατά βάθος στην επιβίωση αυτού του παλιού ήθους στον λαό που σήμερα κατοικεί στην ίδια γη με εκείνο τον αρχαίο λαό), η σύγκριση μοιραία γίνεται με τους σύγχρονους απογόνους του Κράτους και της Βίας. Τα βούκινα των σημερινών ισχυρών, τους τηλετρομοκράτες των καναλιών που καλούν έναν λαό, μια κοινωνία και μια χώρα σε υποταγή, σε εθελόδουλη αποδοχή μιας παντοτινής τιμωρίας απλά και μόνο γιατί έτσι επιτάσσει με τελεσίγραφα πολεμικά ή οικονομικής ασφυξίας ο εκάστοτε Κεραυνοφόρος.

Στην πραγματικότητα, οι Κέρβεροι της ενημέρωσης γνωρίζουν μόνο τον τευτονικό μύθο των Νιμπελούνγκεν και ταυτίζονται πλήρως με τον θεό Όντιν όταν τιμώρησε την κόρη του Μπρουνχίλντε για την ανυπακοή της.

Εξώφυλλα σαν αυτό του Week τους προκαλούν απέχθεια. Γιατί αυτό που στα αλήθεια απεχθάνονται δεν είναι μια κυβέρνηση με το όποιο αριστερό πρόσημο, αλλά μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων που αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά της.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή