4 Φεβ 2009

ΛΑ.Ο.Σ και Μουστακάκι...

4 Φεβ 2009 , 12:34 μ.μ.
Βγήκαν λοιπόν σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή οι διάφοροι Καρατζαφερικοί και άρχισαν να θεωρητικολογούν περί σάτιρας.

Ο «ακαδημαϊκός» προσδιορισμός του είδους, είναι ξεκάθαρος, απλός και λιτός:

«Η σάτιρα επιχειρεί τον εμπαιγμό κάποιας έννοιας ή προσώπου που ο σατιρικός καλλιτέχνης θεωρεί ότι αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Γίνεται μέσω μεθόδων όπως η
παρωδία, η υπερβολή, η σύγκριση, η αναλογία και η ειρωνεία.
Ενώ η σάτιρα μπορεί να αποτελέσει μέσο διασκέδασης, γι' αυτό και συχνά είναι βάση του
χιούμορ και συνεπώς συστατικό της κωμωδίας, δεν περιορίζεται στον τομέα της ψυχαγωγίας

Σαφές; Σαφέστατο νομίζω.

Θα αποφασίσετε τελικά εσείς εδώ τι είναι και τι δεν είναι Σάτιρα και τι έχει ή δεν έχει δικαίωμα να σατιρίσει ο κάθε ένας που ασκεί την Σατιρική Τέχνη;


Με τους ίδιους επαίσχυντους τρόπους που κατά καιρούς αλαλάζετε για να κατέβει η τάδε θεατρική παράσταση να αποσυρθεί το δείνα βιβλίο ή να κλείσει μία εικαστική έκθεση;


Πλάκα κάνετε;

Ο Αριστοφάνης «καταξευτέλισε» τον ίδιο τον Ευριπίδη και δεν κουνήθηκε φύλλο.

Όπως είναι γνωστό, ο Αριστοφάνης είχε τέτοια εμμονή με τον Ευριπίδη που τελικά ο Κρατίνος δημιούργησε τον όρο «ευριπιδαριστοφανίζειν».


Παράλληλα , ο μεγάλος Αριστοφάνης ουδόλως έθιγε όσους συμπαθούσε – τον Αισχύλο για παράδειγμα.

Αλλά γιατί πάω τόσο πίσω;


Στη Μεγάλη Βρετανία σε ολόκληρη καμπάνια που εμφανίστηκε σε μεγάλες εφημερίδες και σε γιγαντοαφίσες στους δρόμους, παρουσίασαν τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Toni Blair ενώ ήταν εν ενεργεία μάλιστα, με ένα bar code κάτω από τη μύτη του που παρέπεμπε ευθύτατα σε χιτλερικό μουστακάκι και ουδείς τόλμησε βέβαια να πει λέξη.
(βλέπε φωτογραφία στην κορυφή)

Για να μη φτάσουμε στην απόλυτα ανατρεπτική σάτιρα των απίθανων Monty Pythons που ειδικά στις τηλεοπτικές τους τακτικές εκπομπές δεν άφησαν τίποτα, μα τίποτα όρθιο. Α! και σας πληροφορώ πως στα χρόνια της Θατσερικής παντοκρατορίας οι στόχοι των Monty ήταν δύο : η ίδια η κα Θάτσερ και οι εθνικιστές του National Front που τότε είχαν παρουσιάσει ένα κάποιο ρεύμα.

Μπροστά στο τι έλεγαν, έδειχναν και έκαναν οι Monty τα πεπραγμένα του Λαζόπουλου είναι απλώς πταίσματα. Και προβάλλονταν επί μακρόν από το Δημόσιο Κανάλι 2, το BBC 2.
Aπό μεγάλης κυκλοφορίας αντιρατσιστικές καμπάνιες που έγιναν στη Βρετανία την εποχή της κυριαρχίας της κας Thatcher.

Χωρίς βέβαια, το παραμικρό πρόσκομμα.

Και, βέβαια, να έρθω στο αυτονόητο.

Ο …σατιριστής , ο κάθε σατιριστής, έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει, να ξευτελίσει όποιον θέλει και να μην ασχοληθεί επίσης καθόλου, με όποιον δεν θέλει. Δικαίωμα του είναι.

Αν σε κάποιον δεν αρέσει ο τρόπος με τον οποίον ο συγκεκριμένος σατιριστής ασκεί την τέχνη του, ας μην τον βλέπει. Προσωπικά τον Λαζόπουλο όπως ξαναείπα τον βαριέμαι. Πιστεύω ή νιώθω πως έχει χάσει την έμπνευσή του και τακτικά επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια.

Δεν τον βλέπω, απλά.

Και ο κύριος Καρατζαφέρης γνωρίζει πολύ καλά, πως η ενασχόληση του εν λόγω σατιριστή με το άτομό του, λειτουργεί θετικά, γιατί «κάθε δημοσιότητα είναι καλή» κατά τον κανόνα της προπαγάνδας. Καλύτερα να μιλάνε για σένα και ας λένε κακά πράγματα , παρά να μη λένε τίποτα-είχε πει κάποιος που δεν θυμάμαι τώρα.

Ο Καρατζαφέρης, τεχνηέντως και υποκριτικώς τάχα θίχθηκε τώρα γιατί τον ταυτίσανε με τον Α. Χίτλερ.
Ααααααααα! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον ευτραφή προστάτη των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων που σε λίγα χρόνια απέκτησε μία αδιανόητη ακίνητη περιουσία –ενώ προέρχεται από ταπεινή οικογένεια και είναι «αυτοδημιούργητος».


Τώρα, βρείτε μου εσείς «αυτοδημιούργητο» ΠΟΛΙΤΙΚΟ που απέκτησε τέτοια περιουσία , τηλεοπτικό σταθμό, ραδιοφωνικό σταθμό , εφημερίδα και πολιτικό φορέα με τον…τίμιο ιδρώτα του. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Το ξέρετε, είμαι σίγουρος.

Βρήκε αφορμή και πάτημα ο εμετικός αυτός τύπος, για να παραστήσει τον θιγμένο και να περάσει έμμεσα στα «πλήθη» των οπαδών του που όταν δεν είναι τραμπούκοι ή δεν έχουν ίδια συμφέροντα είναι απλώς αφελείς, το μήνυμα «εγώ δεν είμαι φασιστόμουτρο, να η απόδειξη, θίχθηκα όχι από τη σάτιρα, για όνομα του θεού και της παναγίας-βοήθειά μας- αλλά από το ότι με ταυτίσανε με τον Χίτλερ».

Ο κος Καρατζαφέρης, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τον εαυτό του:


Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας φτηνός και θλιβερός λαϊκιστής, ένας «λαϊκοδεξιός» με ένα ψευδοϊδεολογικό μαγαζάκι που με εμμονή και συνέπεια δουλεύει όλον τον κόσμο και κυρίως αυτούς που τον ψηφίζουν.

Ασκεί την πολιτική του με ρητορικά πυροτεχνήματα, πατάει όπως πάντα σε 572 βάρκες τουλάχιστον, σαν πολυπόδαρη σαρανταποδαρούσα, βλέπει πως παρά την γενικευμένη κρίση αδυνατεί να απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια ούτε στο ελάχιστο, και ως μωρά παρθένα βγήκε να τσιρίξει μήπως και τσιμπήσει ακόμα κανένας αφελής.

Θα συνιστούσα στον Λαζόπουλο, αν ήθελε να προσφέρει υπηρεσία, να πάψει να ασχολείται με τον Καρατζαφέρη. Να πράττει σαν να μην υπάρχει.


Βέβαια, αυτό θα ήταν αποτελεσματικό μόνο αν έπρατταν το ίδιο και όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, ώστε να βρει αυτός ο τύπος τη θέση που του αξίζει: στο περιθώριο.

Φευ, δεν πρόκειται να συμβεί, διότι εθισμένοι πλέον οι Έλληνες στη γελοιότητα, είναι εύκολα δολώματα στο ψάρεμα που κάνουν τα κανάλια για τη θεαματικότητα, αναδεικνύοντας κατά πάγια τακτική διάφορα «σκουπίδια» ως ειδήσεις. Και όταν αυτά τα σκουπίδια είναι οι διάφοροι τραγουδιστές και άλλοι γελοιότατοι «κοσμικοί», πάει στο διάολο.

Αλλά όταν τα σκουπίδια είναι ο Καρατζαφέρης και η συμμορία του που συντεταγμένα εκμεταλλεύονται τα πάντα, όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας με τους πλέον χυδαίους τρόπους τα πράγματα ναι, είναι επικίνδυνα.

Για αυτό άλλωστε, εδώ στη Ζούγκλα δεν θα πάψουμε να χτυπάμε αλύπητα και με στοιχεία την σημερινή έκφραση της αλητείας στην πολιτική ζωή.



Όχι πως είναι οι μόνοι «αλήτες».
Δεν είναι, δυστυχώς.


Αλλά είναι, οι πιο δηλητηριώδεις, οι πιο «τοξικοί» για την δημόσια ζωή και την Κοινωνία.

Είναι ΑΥΤΟΙ που καλλιεργούν του Φυλετικό Μίσος, τις Κοινωνικές Διακρίσεις, την Πατριδολαγνεία που δεν έχει καμία σχέση με τον Πατριωτισμό, είναι ΑΥΤΟΙ που ζητούν Αστυνομικό Κράτος και χαϊδεύουν την Κατασταλτική Κρατική Βία, είναι ΑΥΤΟΙ οι Στρατόκαυλοι.


Και δεν θα ησυχάσουμε, αν δεν γίνουν κομμάτια προκειμένου είτε να πάνε σπίτι τους κάποιοι, ενώ οι υπόλοιποι να διασκορπιστούν στις φυσικές τους περιοχές: είτε στο μεγαλομάγαζο της Δεξιάς, τη Νέα Δημοκρατία, είτε στους υπονόμους της Χρυσής Αυγής.Ιδού, για επιστέγασμα και η…πρωτοπορία μας, όταν στις 29 Ιουνίου του 2007 για λογαριασμό του άρθρου μας τίτλο «Το ΛΑΟΣ και οι Νεοσσοί του» είχαμε δημιουργήσει την παραπάνω εικαστική παρέμβαση εις την γνωστήν φυσιογνωμία του αρχηγού
http://jungle-report.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html




_____________________________

Παλιά σχόλια (128)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή