30 Σεπ 2011

The Nation - Νεοφιλελεύθερος με ασφάλεια ΙΚΑ και επιδότηση ΟΓΑ

30 Σεπ 2011 , 9:57 π.μ.
"Μπαρμπα Νίκο Τσιφόρε, το σήμερα ξεπέρασε τα ρεμάλια ήρωες σου"
Απλά μικρό πικρό σχόλιο που κυκλοφορεί


Άρθρο στο πρόσφατο τεύχος του The Nation (έντυπο 17/10/2011).
Αφιερώνεται στους συνεπείς οπαδούς της νεοφιλελεύθερης "μεταρρύθμισης" στην υγεία. Ειδικά στον Αν. Λοβέρδο, που ηγείται της μεταρρύθμισης αυτής.

Άρθρο του Yasha Levine (για την απόδοση Sky)


Υπάρχει δεξιά υποκρισία, και ιδού: ο Charles Koch, αφεντικό και "νονός" δισεκατομμυριούχος, οπαδός της ελεύθερης αγοράς και νεοφιλελεύθερος, υπερασπίστηκε τα οφέλη της Κοινωνικής Ασφάλισης στον Friedrich
Hayek, τον μεγαλύτερο οικονομολόγο του laissez-faire, στον εικοστού αιώνα.

Ο Koch, ακόμη, έστειλε στον Hayek ένα φυλλάδιο της κυβέρνησης να τον βοηθήσει να επωφεληθεί από την ομοσπονδιακή συνταξιοδοτική ασφάλιση της Αμερικής και τα
προγράμματα της υγειονομικής περίθαλψης.



Aυτή η παράξενη αλληλογραφία σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου 1973, εβδομάδες αφού ο Koch διορίστηκε πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών. Μαζί με τα αδέλφια του, ο Koch κληρονόμησε την ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου του πατέρα του. Το 1967, γίνεται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. Χρησιμοποίησε την περιουσία του για να μετατρέψει την IHS (την εταιρεία του), που τότε έδρε


υε στο Menlo Park, στην Καλιφόρνια, σε ένα από τα κύρια think tanks των "φιλελευθέρων της ασύδοτης αγοράς". Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος, ο Koch κάλεσε τον Hayek για να τον αξιοποιήσει στο Ινστιτούτο όπου διακρίνεται εξέχων επιστήμονας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρώτο συνέδριο για την Αυστριακή οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του
1974.


Ο Hayek απέρριψε αρχικά την προσφορά του Koch. Σε επιστολή του προς τον γραμματέα του IHS Kenneth
Templeton Jr.,, με ημερομηνία 16 Ιουνίου 1973, ο Hayek εξηγεί ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική
επέμβαση στη χοληδόχο κύστη στην Αυστρία, νωρίτερα εκείνο το έτος, και από την εμπειρία που αποκόμισε, ενισχύθηκε μόνο ο φόβος του για «τα προβλήματα (και κόστος) της ασθένειας, μακριά από το σπίτι . (Χάρη σε κύματα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων η μεταπολεμική Αυστρία είχε σχεδόν καθολική υγειονομική περίθαλψη και αυξημένη κοινωνική ασφάλιση και ήταν επιλέξιμη για τα σχέδια του Hayek.).


O αντιπρόεδρος του IHS, George Pearson (ο οποίος αργότερα έγινε ένα κορυφαίο στέλεχος στις βιομηχανίες Koch) ανταποκρίθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, παραδέχτηκε ότι, ήταν σχεδόν αδύνατο να κανονίσει προσιτή ιδιωτική ιατρική ασφάλιση για τον Hayek στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, χάρη στην έρευνα από την Yale Brozen, μια ελευθεριακή (libertarian) οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ο Pearson με χαρά, ανάφερε ότι «η κοινωνική ασφάλιση είχε περάσει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ενώ ο εσείς [Hayek] είσαστε εκεί, το 1951. Είχατε μια επιλογή να μπείτε στο πρόγραμμα. Αν το επιλέγατε εκείνη τη στιγμή, μπορεί να είχατε κάλυψη τώρα. "

Μερικές εβδομάδες αργότερα, το ινστιτούτο ανάφερε τα καλά νέα: ο καθηγητής Hayek είχε όντως επιλέξει την Κοινωνική Aσφάλιση, τον καιρό που δίδασκε στο Σικάγο και είχε μπει στο πρόγραμμα για δέκα χρόνια. Ήταν επιλέξιμος για τα οφέλη του προγράμματος. Στις 10 Αυγούστου 1973, ο Koch έγραψε μια επιστολή έκκληση προς Hayek να αποδεχθεί συντομότερη παραμονή στο IHS, και ενώ παζάρευε σκληράι του Hayek για τις συνταξιοδοτικές παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία ο Koch ενεθάρρυνε τον Hayek, να τη διατηρήσει ακόμη και εκτός Αμερικής.


Διαβεβαίωσε επίσης τον Hayek, ότι το Medicare (όπως νομαζόταν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης), το οποίο είχε δημιουργηθεί το 1965 από την τροποποίηση περί Κοινωνικής Ασφάλισης ως μέρος του Μεγάλου Κοινωνικού Προγράμματος του Lyndon Johnson, θα καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του.

Ο Koch γράφει: "Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σχετικά με την ασφάλιση και άλλα οφέλη που θα είναι στη διάθεσή σας σε αυτή τη χώρα. Δεδομένου ότι έχετε πληρώσει στιο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ασφάλισης των Ηνωμένων Πολιτειών, για πλήρη κάλυψη, έχετε δικαίωμα σε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ μπορείτε να ζείτε οπουδήποτε στον Ελεύθερο Κόσμο. Επίσης, ανά πάσα στιγμή είστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να κάλυψης νοσοκομείο. "

Στη συνέχεια, σε ρόλο "εξυπηρέτησης πελατών REP" της Κοινωνικής Ασφάλισης , ο Koch προσθέτει, "Για να είστε επιλέξιμος για την ιατρική κάλυψη που πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγραφής η οποία είναι ανά πάσα στιγμή από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες σας, σας εσωκλείω ένα φυλλάδιο για την κοινωνική ασφάλιση. "

***
Η ιδιωτική αλληλογραφία ανάμεσα σε δύο από τα πιο σημαντικά πρόσωπα που διαμόρφωσαν τις οικονομικές πολιτικές στις ΗΠΑ αλλά και παγκόσμια τώρα πια -ένας δισεκατομμυριούχος οπαδός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και libertarian (ελευθεριακός = οπαδός της ασύδοτης χωρίς φραγμούς αγοράς) Charles Koch και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Friedrich Hayek, ο νονός της ελεύθερης αγοράς και του σημερινού ρεύματος της ασύδοτης αγοράς, ελήφθησαν από τον Yasha Levine από το αρχείο του Hayek στο Ίδρυμα Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το περιεχόμενο των επιστολών αυτών, δημοσιοποιείται.

.
Τα έγγραφα που ρίχνουν φως στο πώς αυτά τα δύο μεγάλα της ελεύθερης αγοράς, απόστολοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αισθάνθηκαν για την κυβερνητική βοήθεια, για τα κοινωνικά προγράμματα, αποκαλύπτοντας με συγκλονιστικό κυνισμό μια αφάνταστη προδοσία των "ιδεών" που πωλούνται στο αμερικανικό κοινό και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Charles Koch και ο αδελφός του, David, είχαν εξαπολύσει μία εκστρατεία επί τρεις δεκαετίες, για να διαλύσουν το αμερικανικό δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης. Στο κέντρο της πιο πρόσφατης πίεσης που άσκησε (το χρηματοδοτούμενο από τον Koch) Ίδρυμα "Αμερικανοί την Ευημερία", το οποίο είναι και χορηγός εκδηλώσεων του Tea Party, με αιχμή του δόρατος τον πόλεμο κατά της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης και υποστηρίζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο κυβερνήτης του Wisconsin, Scott Walker εναντίον των συνδικάτων του Δημοσίου.

Η ομάδα "FreedomWorks", μια άλλη συντηρητική ομάδα με κεντρικό ρόλο, στην άνοδο του Κόμματος του Τσαγιού καθώς και στη δεξιά πολιτική προσπάθεια να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare, μεταλλάχθηκε από τη συγκυρία αυτή. Η Ιδρύθείσα από τους αδελφούς Koch οργάνωση ονομάστηκε "Πολίτες για μια υγιή οικονομία" Η ομάδα .FreedomWorks υπάρχει πλέον ως ξεχωριστή οντότητα που προασπίζεται την "Αυστριακή Σχολή" της οικονομίας.

Ο Hayek, ένας από τους ιδρυτής αυτής της σχολής σκέψης, είναι κυρίως γνωστός για δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο, "Ο δρόμος προς την δουλοπαροικία" (1944), δέχεται απρόθυμα το ενδεχόμενο ότι ορισμένες «δωρεάν -με δωρεάν παροχές» χώρες μπορεί να βρουν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα "ελάχιστα καταστροφικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης" που να περιορίζεται στις πολύ μεγάλες ανάγκες, εφόσον τα οφέλη του δεν παρέχουν κίνητρα στα παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, ώστε να εγκαταλείψουν την ελεύθερη αγορά συνταξιοδοτικής αποταμίευσης ή ιατρικής ασφάλισης.

Συγκριτικά φιλελεύθερη στάση του Hayek απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, σκλήρυνε σημαντικά από τη στιγμή που δημοσίευσε το 1960, το έργο του, "The Constitution of Liberty"..

Παρά την ιδιωτική δαπάνη που στα χρόνια που μεσολάβησαν, πλήρωνε για κοινωνική ασφάλιση, ο Hayek αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο-με τον τίτλο "Social Security"-για να καταγγείλει το σύγχρονο κράτος πρόνοιας, ως πύλη προς την τυραννία και την ηθική παρακμή. Κατά ειρωνικό τρόπο, μία από τις κύριες αντιρρήσεις του Hayek για κυβερνητικά προγράμματα, όπως η κοινωνική ασφάλιση, ήταν η «κατ 'ουσίαν παράλογη» χρήση πόρων (από τη φορολογία) για να προωθήσει τα οφέλη τους. Με άλλα λόγια, ο Hayek εξέφρασε δημοσίως τις αντιρρήσεις του, ως προς το είδος του φυλλαδίου που ο Charles Koch του είχε στείλει. Στην ιδιωτική αλληλογραφία τους, όμως, δε μπορούμε να βρούμε κανένα σχόλιο που να καυτηριάζει αυτό το «κατ 'ουσίαν παράλογο».

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, Hayek είχε αρνηθεί τελείως τα μέτρια οφέλη είχε αρχικά (και αποκομίσει προσωπικά) παραδεχτεί, στο "Ο δρόμος προς την δουλοπαροικία".και μάλιστα είχε αποστασιοποιηθεί στην εισαγωγή του στην έκδοση 1976. Εξήγησε το "σφάλμα" του: γράφοντας πως «Δεν είχε ελευθερώσει τον εαυτό μου εντελώς από όλες τις τρέχουσες παρεμβατικές δεισιδαιμονίες, με συνέπεια να γίνονται ακόμα διάφορες παραχωρήσεις και που τώρα νομίζω αδικαιολόγητες."

Δημοσίως, στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στην πολιτική, στα μέσα ενημέρωσης και στην προπαγάνδα, αυτά τα δύο σημαντικά στοιχεία -ένα είναι ο χορηγός και ο άλλος ο μανδαρίνος (γκουρού)- έχουν πείσει τους Αμερικανούς να απαλλαγούν από την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare "για το δικό μας καλό: θα γίνουμε πιο ελεύθερη , πιο πλούσια, πιο υγιεινό και καλύτεροι άνθρωποι".

Αλλά η αλληλογραφία μεταξύ Koch και Hayek εκθέτει την κακοπιστία των δημοσίων επιχειρημάτων τους. Κατ 'ιδίαν, ο Koch εκφράζει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης για να παρέχει φροντίδα, στον σαφώς ανησυχούντα Hayek. Ο ίδιος και οι libertarians (ελευθεριακοί) συνάδελφοί του, διαβεβαίωσαν ι επανειλημμένα τον Hayek ότι, η ιατρική και συνταξιοδοτική κάλυψη, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλυπτε τις ανάγκες του..

Κανένας από τους Koch και Hayek ή άλλοι ελευθεριακοί (libertarians) στην IHS, δεν εξέφρασαν τίποτα που έστω να υπονοεί, ντροπή ή αμηχανία για μια τέτοια προδοσία από κοινού, των "ιδανικών" τους και των γραπτών τους. Πουθενά δεν φαίνεται να ανησυχούν ότι με την θεσμοθέτηση και την αξιοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσαν να είναι επισπεύσουν μια σοσιαλιστική "εξαγορά - μετάλλαξη" της Αμερικής. Είναι απλά ένα δεδομένο ότι η κοινωνική ασφάλιση και το Medicare δουλεύουν, και ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

********************

Σύντομα μετά από τα γεγονότα που περιγράφουμε και την αλληλογραφία που παρουσιάσαμε, ο Hayek πήρε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά (1974). Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε σε κάτι σαν "γύρος θριάμβου" για το βραβείο, κατά μήκος και πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος γύρος, κατέληξε στο IHS, όπου πέρασε το καλοκαίρι ως "κάτοικος μελετητής".

Ο Hayek επέστρεψε στο Menlo Park και πάλι το καλοκαίρι του 1977. Το The Nation εν τω μεταξύ, έχει καταθέσει αίτησης για παροχή πληροφοριών (σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση περί ελευθερίας στην πληροφόρηση) στην Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ, για να ανακαλύψει αν, στην πραγματικότητα ο Hayek έλαβε πληρωμές Κοινωνικής Ασφάλισης ή αν χρησιμοποίησε την υγειονομική περίθαλψη του Medicare, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ίδρυμα ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο, δεν έχουν απαντηθεί αυτά τα αιτήματα.

Εν τω μεταξύ, το 1974, ο Charles Koch ίδρυσε το Ινστιτούτο Cato (που ονομαζόταν Ίδρυμα Charles Koch μέχρι το 1977). Αυτό το think tank έχει κάνει περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο, να πιέσει για ένα τέλος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το 1983 η Cato Journal δημοσίευσε ένα σχεδιάγραμμα για το πώς να καταστρέψουν την κοινωνική ασφάλιση, Τιτλοφορούταν "Η επίτευξη μιας« λενινιστική στρατηγική"από τους Stuart Butler και Peter Germanis. Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι μια ισχυρή συμμαχία των Αμερικανών που υποστηρίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και έτσι είδε την ανάγκη για έναν «ανταρτοπόλεμο εναντίον τόσο το τρέχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και του συνασπισμού που υποστηρίζει. Η νίκη θα μπορούσε να είναι μακριά στο μέλλον, "αλλά τότε, όπως ο Λένιν ήξερε καλά, να είναι επιτυχημένη η επανάσταση, πρέπει να είστε υπομονετικοί και να ακολουθήσετε με συνέπεια το σχέδιο για την πραγματική μεταρρύθμιση », γράφουν.

****************************

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το ίδρυμα Cato έχει συστήσει ομάδες και σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου "για την επιλογή της κοινωνικής ασφάλειας", της οποίας συμπρόεδρος είναι ο José Piñera, αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου προγράμματος ιδιωτικοποίησης των συντάξεων επί Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή. Το Cato Institute και τα μέλη του και οι "απόφοιτοι" του, επηρέασαν επίσης τον Πρόεδρο George W. Bush και την Επιτροπή για την κοινωνική ασφάλιση κατά την πρώτη θητεία του και με αιχμή του δόρατος την αποτυχημένη προσπάθεια του Μπους να ιδιωτικοποιήσει το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης, κατά τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του.

Εν μέρει χάρη στα γραπτά του Hayek και χάρη στις δεκαετίες πολέμου του Koch και των αδελφών του, ενάντια στο δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, οι Αμερικανοί είναι μεταξύ των λίγων πολιτών του δυτικού κόσμου, χωρίς καθολική υγειονομική περίθαλψη. Όπως ήταν αναμενόμενο, το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει στη τεσσαρακοστή ένατη θέση στον κόσμο, ενώ οι ιατρικές δαπάνες είναι το διπλάσιο αυτών των άλλων δυτικών κρατών. Αντίθετα, η πατρίδα του Hayek, η Αυστρία, η οποία έχει ένα σχέδιο δημόσιας υγείας που καλύπτει το 99 τοις εκατό του πληθυσμού, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα σύστημα υγείας κατατάσσεται ένατη θέση στον κόσμο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


************************

Όταν ο Κυβερνήτης του Τέξας Rick Perry, πρωτοπόρος στην κούρσα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την Προεδρία, κοροϊδεύει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως "σχήμα Ponzi" ή ένα "τερατώδες ψέμα", είναι σαφές ότι η ρητορική του μπορεί να επισημανθεί πίσω στο έργο του Hayek και Koch. Κι όμως, τώρα ξέρουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα, ο Hayek ήταν απολύτως πρόθυμος να πληρώσει σε Κοινωνική Ασφάλιση και ότι Koch τον ενθάρρυνε να εμπνευστούν από τα δύο προγράμματα, της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare.

Μήπως πιστεύουν πραγματικά αυτά που έγραψαν; Ή ήταν αυτές οι επιθέσεις τρομοκρατική επίθεση που προορίζονταν για την πλέμπα, για εσάς και για εμάς, "το κοινό";

Αποκαλώντας τη στάση αυτή "απλή υποκρισία", υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της απάτης των. Koch και Χάγιεκ που δεν είναι πιο υποκριτικό από ρην υποκρισία του πωλητή που πουλάει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, εν γνώσει του ένα σαράβαλο σε ένα αφελή αγοραστή, ή την υποκρισία της οικονομικής υπηρεσίας που αξιολογεί ένα προϊον "ΑΑΑ" ενώ ξέρει πως είναι σαβούρα.

Αυτό είναι μια μεγάλη απάτη που παίζεται στην πλάτη ενός εύπιστου κοινού, μια απάτη της οποίας στόχος είναι να σκοτώσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, παραδίδοντας τα χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους στο πλουσιότερο 0,1 τοις εκατό. Να τους πείσει ότι με αυτό τον τρόπο, είναι "ισχυροποιούνται" οι ίδιοι και επιτυγχάνουν την προστασία της "ατομικής ελευθερίας" τους

Ένα άλλο ερώτημα πλανάται πάνω από όλα αυτά:
Γιατί ο Charles Koch δεν έκανε μία προσφορά, να βάλει ένα μικρό ποσό από τεράστιο πλούτο του για να πληρώσει για την προσωρινή ιατρική ασφάλιση του Χάγιεκ;

Μία προφανής απάντηση: επειδή το κράτος είχε ήδη προσφέρει ένα καλύτερο και πιο ελεύθερο πρόγραμμα.

Αλλά ίσως, η τσιγκουνιά του Koch αποκαλύπτει, επίσης, την κοινωνική ηθική πίσω από τις ελευθεριακές αξίες: ο καθένας για τον εαυτό του.

Ο εγωισμός είναι μια libertarian αρετή.













Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή