9 Αυγ 2012

Ισοκράτης, ο κακοποιημένος

9 Αυγ 2012 , 6:31 μ.μ.

Αν θέλετε να εντοπίσετε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν ένα κομμάτι της νεολαίας στις αγκάλες του πιο έξαλλου και υπανάπτυκτου εθνικισμού, μην πάτε σε περίπλοκες κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις, ούτε σε ευκολάκια περί μνημονίου, μετανάστευσης και τα συναφή. 

Δείτε μόνο την παρακάτω εικόνα και θα καταλάβετε πολλά.




Την εικόνα αυτή δεν θα την κρίναμε καν άξια σχολιασμού, αν δεν κυκλοφορούσε ευρύτατα στο διαδίκτυο, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (Ευχαριστούμε το φίλο που μας τη γνωστοποίησε). Τελευταία μάλιστα, η συγκεκριμένη εικόνα πλασάρεται πονηρά από ακροδεξιούς κύκλους για να υποστηριχθεί η «αποτυχία της δημοκρατίας» (διαχρονικά;) και να προταθεί η ανάγκη επιστροφής στο μοντέλο ενός αυταρχικού εθνικού κράτους έκτακτης ανάγκης.

Υποτίθεται λοιπόν ότι στην εικόνα απεικονίζεται ο Σωκράτης με την προτομή του, να λέει τα γνωστά περί «δημοκρατίας που αυτοκαταστρέφεται λόγω ασυδοσίας» κ.λπ. κ.λπ. Η φράση αυτή βρίσκεται στο top 10 των αρχαίων ρητών που πρέπει να γνωρίζει ένας ελληνοπρεπής Έλλην, μετά τα "Μολών λαβέ", "Ή ταν ή επί τας", "Πας μη Έλλην βάρβαρος" κ.ο.κ. Με μια αναζήτηση στο google, τα αποτελέσματα σχετικής αναζήτησης του ρητού εμφανίζονται κατά χιλιάδες. 

Τον Δεκέμβριο του 2008, μάλιστα, γνωστή εφημερίδα της Δεξιάς είχε δημοσιεύσει τη φράση αυτή με τεράστια γράμματα στο πρωτοσέλιδό της υπονοώντας μέσα στο κλίμα εκείνων των ημερών, ότι εχθροί της δημοκρατίας είναι οι χιλιάδες νέοι που εξεγέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα για τη στυγνή δολοφονία του συνομηλίκου τους Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό όργανο και ότι η "δημοκρατία" αυτοκαταστρέφεται με το να τους ανέχεται. 

Μόνο που στην παραπάνω εικόνα δεν υπάρχει τίποτα τα αληθινό, όπως και τίποτα που να μην είναι ψέμα. 

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς;

Καταρχήν η συγκεκριμένη ρήση έτσι αυτούσια δεν έχει ειπωθεί από κανέναν. 

Αποδίδεται μεν παραποιημένη, αλλά στον Ισοκράτη -όχι στον Σωκράτη! Ο αμόρφωτος ελληναράς που έφτιαξε τη φωτοσοπιά δεν έκανε τον κόπο να ψάξει, όχι αν η φράση αυτή είναι αληθινή, αλλά ούτε καν αν την έγραψε ο φιλόσοφος του β’ μισού του 5ου π.Χ. αιώνα Σωκράτης ή ο ρήτορας των αρχών και των μέσων του 4ου π.Χ. αιώνα Ισοκράτης…

Τι σημασία έχει άλλωστε. Για το μυαλό του ελληναρά, που θεωρεί πως αυταπόδεικτα και αναντίρρητα «αρχαίων προγόνων απόγονοι εσμέν», η ουσία είναι ότι ο Σωκράτης, ο Μεγαλέξαντρος και ο Παλαιολόγος υπήρξαν πάνω απ' όλα Έλληνες και μικρή σημασία έχει αν ξέρουμε δυο-τρία πράγματα γι’ αυτούς ώστε να μπορούμε έστω να τους ξεχωρίζουμε. 

Επομένως δεν έχει σημασία αν ο Σωκράτης και ο Ισοκράτης υπήρξαν δύο διαφορετικά πρόσωπα που έμειναν στην Ιστορία ο μεν πρώτος ως φιλόσοφος και ο δε δεύτερος ως ρήτορας. Αρκεί που υπήρξαν και οι δυο «αρχαίοι ημών πρόγονοι».

Τι Λωζάνη τι Κοζάνη δηλαδή.


Το ρητό που αποδίδεται στον Ισοκράτη (και όχι στον Σωκράτη) αποτελεί μια παραποιημένη και κατά το δοκούν ερμηνεία της παραγράφου 20 από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του, σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμφραζόμενα που κατά τους διακινητές της ανύπαρκτης φράσης υπονοούνται στη συνέχεια. Ο Νίκος Σαραντάκος έχει ήδη αναλύσει την παραποίηση του συγκεκριμένου αποσπάσματος σε σχετικό άρθρο του

Αυτό που προκαλεί γενικά εντύπωση είναι η εμμονή και η ιδιαίτερη προτίμηση των ελληνοκεντρικών κύκλων στον σοδομισμό των λόγων του Αθηναίου ρήτορα. Θυμηθείτε, ενδεικτικά, παλιότερα αφιερώματα του Jungle-Report για την παραχάραξη του Ισοκράτη από τον Άδωνη Γεωργιάδη:  Άδωνις Γεωργιάδης: ιστορική παραχάραξη, ή ιστορική άγνοια; και Άδωνις Γεωργιάδης: Ενας ακόμη "βιασμός" του Ισοκράτη.

Για να συνειδητοποιήσετε όμως το μέγεθος της ημιμάθειας, της άγνοιας και της γενικότερης τρικυμίας εν κρανίω αυτού που έφτιαξε το εικονίδιο, δείτε καλύτερα την προτομή που συνοδεύει το ψεύτικο ρητό. Η προτομή δεν ανήκει βέβαια ούτε στον Σωκράτη, ούτε στον Ισοκράτη, αλλά στον… Πυθαγόρα (570 π.Χ. – 495 π.Χ.), τον φιλόσοφο, μαθηματικό και γεωμέτρη από τη Σάμο!


Ίσως τελικά το μόνο αυθεντικό της εικόνας που παραθέσαμε στην αρχή να είναι το μαύρο χρώμα του φόντου της.

Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή