30 Απρ 2014

Das Buch Gegen Nazis: Ένα εγχειρίδιο "πρώτων βοηθειών" ενάντια στη νεοναζιστική απειλή.

30 Απρ 2014 , 9:23 π.μ.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ
(Δεξιός εξτρεμισμός -
 Τι πρέπει κάποιος να γνωρίζει
και πώς μπορεί να αμυνθεί)
Εκδ. Die Zeit, 2009

Αν δεχτούμε το αξίωμα ότι η Ελλάδα βιώνει ετεροχρονισμένα όσα έχουν προηγηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με διαφορά φάσης γύρω στις 2 με 3 δεκαετίες, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το ξεπέταγμα του ανθυποβαλκάνιου ναζισμού τα τελευταία 4 περίπου χρόνια ακολουθεί με καθυστέρηση τη "μόδα" που άνθισε στη δυτική Ευρώπη από τα 80s μέχρι τις αρχές των 90s, αλλά και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τα χρόνια από την πτώση του τείχους, μέχρι σήμερα.

Στην περίπτωσή μας, ο νεοναζιστικός εφιάλτης άργησε να μελετηθεί σε βάθος. Για λόγους που σχετίζονται με την ανώμαλη μεταπολεμική εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης της Ελλάδας, αλλά και με την κυριαρχία του αντικομμουνισμού ως επίσημης κρατικής ιδεολογίας, ο ναζισμός δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως αυτό που πραγματικά είναι: δηλαδή ως ένα κατακλυσμιαίο φαινόμενο που επωάζεται υπό δεδομένες συνθήκες μέσα στα λουμπενοποιημένα μικροαστικά στρώματα της κοινωνίας και στην πορεία σιγοντάρεται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα

Εφόσον λοιπόν στην Ελλάδα δεν κατανοήθηκε ποτέ το ναζιστικό φαινόμενο μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, ήταν απόλυτα λογικό να μην αντιμετωπιστεί ποτέ στα σοβαρά η προοπτική κυοφορίας του στα σπλάγχνα ενός βαθύτατα άρρωστου οργανισμού όπως είναι ο ελληνικός. Το ίδιο το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε ποτέ να αποναζιστικοποιηθεί και να αποχουντοποιηθεί, με αποτέλεσμα η πανούκλα του νεο-ναζισμού να αναδυθεί μέσα από την κακοφορμισμένη του πληγή, μέσα από τους ίδιους τους κρατικούς μηχανισμούς, σαν μια σχεδόν "φυσιολογική" διαδικασία. 

Όμως παρόλες τις διαφοροποιήσεις του ελληνικού νεοναζιστικού φαινομένου από άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα, οι εμπειρίες από τους τρόπους αντιμετώπισης της ναζιστικής προπαγάνδας και βίας είναι πλουσιότατες και χρησιμότατες. Πολλές από αυτές τις εμπειρίες είναι βασισμένες στην ίδια τη χώρα-μήτρα του ναζισμού, τη Γερμανία. Όχι μόνο στην τόσο πολυμελετημένη μεσοπολεμική ιστορία της, αλλά και κατά τις πρόσφατες δεκαετίες.






Ένα βιβλίο που παραθέτει συνοπτικά μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μορφές καταπολέμησης των νεοναζί και της εξάπλωσής τους στην κοινωνία είναι και το γερμανικό "Βιβλίο Ενάντια στους Ναζί" (Das Buch Gegen Nazis) που παρουσιάζουμε.

Γραμμένο από τον Toralf Staud σε μορφή ερωταπαντήσεων, με πλούσιο υλικό από τους τρόπους δράσης και "καμουφλαρίσματος" των νεοναζί στη σύγχρονη Γερμανία, δίνει αρκετές απαντήσεις στο πώς ο καθένας μας στην καθημερινότητά του μπορεί να αποκρούσει τη φασιστική απειλή: στο σχολείο, στη δουλειά, στις πλατείες, στο δημόσιο χώρο.

Μεταφράζουμε από την έκδοση:

"Πρώτες Βοήθειες κατά των Ναζί - Το Εγχειρίδιο για την Ακροδεξιά.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι νεοναζί γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αυξάνονται σε οικονομικά δύσκολους καιρούς. Τι θα κάνουμε ενάντια στους Ναζί; Το βιβλίο αυτό προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
Ο δεξιός εξτρεμισμός εξαπλώνεται, όχι μόνο μεταξύ των εφήβων. Οι νεοναζί δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμοι από τις street-fight αρβύλες και τα ξυρισμένα κεφάλια. Οι ηγέτες τους εμφανίζονται "cool" -δελεάζουν με μουσική, περιπέτειες και μοντέρνα κομψότητα.  
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ρωτούν: Τι να κάνουμε; Τι συνταγές υπάρχουν για να προχωρήσουμε ειρηνικά και δημιουργικά κατά των ακροδεξιών και των ρατσιστών -σε επίπεδο γειτονιάς, σε ένα αθλητικό σωματείο, στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας; Και τι είναι εν γένει η Ακροδεξιά;
Θα πρέπει πραγματικά να συζητάμε με τους Ναζί; Πώς μπορώ να τους αναγνωρίσω; Πώς πρέπει κάποιος να αντιδράει στις απειλές από ακροδεξιούς; Τι θα έκανα αν η καλύτερή μου φίλη ξαφνικά ψήφιζε NPD; Βοηθάει μια απαγόρευση του κόμματος; Και είναι στ' αλήθεια εγκληματικές οι αντισυγκεντρώσεις κατά των νεοναζιστικών διαδηλώσεων;
Το Βιβλίο Ενάντια στους Ναζί μεταφέρει συμπαγή γνώση και δίνει πρακτικές συμβουλές. Παρουσιάζει υποδειγματικές πρωτοβουλίες και συνιστά σημεία επαφής για τους ανθρώπους που αναζητούν συμβουλές (σ.σ. για τρόπους δράσης). Ένα πλούσιο φωτογραφικό παράρτημα επεξηγεί τα σύμβολα που χρησιμοποιούν σήμερα οι Ναζί. 
Με προλόγους από τον Thomas Krüger και τον Giovanni di Lorenzo και συνεισφορές από πολλούς εμπειρογνώμονες συγγραφείς. 
Ένα έργο της Die Zeit και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Πολιτική Αγωγή."

Πρέπει να τονιστεί ότι το εγχειρίδιο δεν περιέχει συμβουλές για τη συνταγματική αντιμετώπιση των νεοναζί. Δεν καταπιάνεται δηλαδή με γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου για την κάθοδο ή όχι στις εκλογές δολοφονικών νεοναζιστικών συμμοριών, ούτε με κοινοβουλευτικές συζητήσεις περί άρσεων της βουλευτικής ασυλίας γραβατωμένων μαχαιροβγαλτών.

Θέμα του εγχειριδίου είναι η αντιμετώπιση της νεοναζιστικής πανούκλας στην πραγματική ζωή και κυρίως εκεί όπου απλώνουν ρίζες τα δηλητηριώδη μανιτάρια της ακροδεξιάς, στη νεολαία.

Το Βιβλίο Ενάντια στους Ναζί είναι ακόμα πιο επίκαιρο από τη χρονιά στην οποία εκδόθηκε (2009), λόγω της γενικότερης ανόδου της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της Ουκρανίας.

Η ιστορική εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι ο αμεσότερος τρόπος αντιμετώπισης του ακροδεξιού-νεοναζιστικού-νεοφασιστικού φαινομένου είναι ο δρόμος. Μόλις το περασμένο Σάββατο, 26.4.2014, το Βερολίνο μας πιστοποίησε του λόγου το αληθές:



Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή