26 Μαρ 2009

Η εκδίκηση των παχυδέρμων

26 Μαρ 2009 , 8:54 π.μ.
Θήβα. Από την πορεία της Κυριακής (πηγή: in.gr)

Διόλου αγαπητέ, υπουργέ Δένδια πόσο αλληθωρίζετε;

H Κατερίνα Γκουλιώνη, μητέρα μιας 20χρονης, ήταν κρατούμενη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Μετά από προανακριτική ομολογία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα η υπόθεσή της θα εκδικαζόταν από εφετείο. Εθεωρείτο από τις πλέον μάχιμες κρατούμενες σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο πέρασε. Πρόσφατα είχε αντιδράσει έντονα στις εξευτελιστικές κολπικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονταν οι κρατούμενες κατά την επιστροφή τους από ολιγοήμερες άδειες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν ναρκωτικά στη φυλακή. Η ίδια αρνήθηκε να δεχθεί τον κολπικό έλεγχο και ζήτησε να γίνει υπερηχογράφημα.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης έδειξε «καθαρή». Ωστόσο, κρατήθηκε στην απομόνωση επί σειρά ημερών.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής της στον Κορυδαλλό υπήρξε αντιδραστική και ανυπάκουη διεκδικώντας τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, υγεία και αξιοπρέπεια.

"...Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους…"

Απόσπασμα της καταγγελίας της Κ. Γκουλιώνη για τις σύγχρονες φυλακές του Δένδια - μεσαιωνικά κολαστήρια του Torquemada.

Το συμβούλιο των φυλακών έκρινε σκόπιμη τη μεταγωγή της στις φυλακές Διαβατών και εν συνεχεία στη Θήβα. Σ’ ένα από τα τελευταία της γράμματα προς την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» έγραφε: «Οταν η δικαστική πλάνη ή η πλεκτάνη σού έχει κλέψει όλη σου τη ζωή μόνο και μόνο επειδή εξαρτήθηκες και αρρώστησες, επειδή έκανες χρήση μιας ουσίας και η ιδιοτελής βαρβαρότητα με νόμο σε έβαλε στη φυλακή τι θα πεις;»

Η «Πρωτοβουλία» οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής 22/3 με πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Πεδίον του Αρεως για τις φυλακές της Θήβας.

«Ο θάνατος της Κατερίνας Γκουλιώνη στα χέρια των ελληνικών αρχών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι καταγγελίες για απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές πληθαίνουν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων»,

Σίμος Μπούρας. Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Στο μεταξύ, αναστάτωση στις φυλακές Αλικαρνασσού προκλήθηκε πριν από λίγες μέρες μ’ ένα κρούσμα βίας εις βάρος του κρατουμένου Γιάννη Δημητράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον γνωστό Περίανδρο και άλλους δύο συγκρατούμενούς τους την ώρα που βρισκόταν στο ντους. Σημειώνεται ότι ο Περίανδρος (Αντώνης Ανδρουτσόπουλος), ηγετικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής», καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 12 χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή.

Ήρθε και η ποινικοποίηση της κουκούλας. Έτσι για να τονίσει το φαιδρό και άχρηστο του συστήματος και των υπηρετών του με μία σουρεαλιστική νοητική πιρουέτα.

Από τις 22/3/2009 (4 μέρες μετά το θάνατο της) και τη λαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι αναφορές για την Κατερίνα Γκουλιώνη σε blogs, σε fora και αλλού πλήθυναν.

Απαιτείται ένας άδικος και σκοτεινός θάνατος για να δώσει έμφαση στην είδηση, για να μας κάνει να ασχοληθούμε σοβαρά με θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Αξίες και δικαιώματα που χάνονται μέσα στο θόρυβο από τις ντουντούκες των κατευθυνόμενων ΜΜΕ, του lifestyle και των υπηρετών των θεραπόντων ενός συστήματος που τους μοιάζει. Τόσο απάνθρωπου αλλά και τόσο γελοίου.

Τα αναμενόμενα "πορίσματα"

Η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες άλλων φυλακισμένων, στις 6 το πρωί πισθάγκωνα δεμένη –το υπουργείο το αρνείται- και με αίματα στο πρόσωπό της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε να διαψεύσει τις πρώτες μαρτυρίες. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατός της οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης.

Σκόρπιες σκέψεις
Το πνευμονικό οίδημα, η προσφιλέστατη αιτία θανάτου όσων δε βολεύουν και δε βολεύονται..

Τελικά η χώρα αυτή θα φύγει από ένα "πνευμονικό οίδημα", όμοιο με αυτό που επιφυλάσσει στα ίδια της τα παιδιά.

ΥΓ Η φράση που αναδημοσιεύουν πολλά blogs αποδίσοντας την στην Κατερίνα Γκουλιώνη "Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω και για το πείσμα σας ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ θα αντέχω" μήπως αποτελεί περιύβριση "αρχής" κύριε υπουργέ των θανάτων των ξυλοδαρμών και της ποινικοποίησης της κουκούλας;



_____________________________

Παλιά σχόλια (112)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή