28 Μαρ 2009

Ψωμιάδης/Πλεύρης: τα δύο πρόσωπα του ακροδεξιού Ιανού

28 Μαρ 2009 , 5:53 μ.μ.


Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έστειλε μήνυμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλ Μούνια πως «εδώ είναι Ελλάδα και δεν θα ρωτήσουμε την ΕΕ. Όταν σε καλεί η πατρίδα πρέπει να θυσιαστείς. Όλοι λοιπόν πρέπει να θυσιαστούμε». Και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός δεν είναι κουρασμένος. Ο Ελληνικός λαός είναι κουρασμένος από αυτά που ακούει από το 1974 και μετά»


(πηγή: Ελ. Τύπος, ANemos)

Ο νομάρχης της καρδιάς μας, ο γραφικός Ζορρό, ο γιαουρτοφάγος, δεν κρύβει σαν το βήχα και τον έρωτα τη νοσταλγία για κείνες τις εποχές που ο πολίτης ζούσε στη ζεστή αγκαλιά της ασφάλειας που του έδινε το κράτος της χωροφυλακής και των στρατιωτικών. Και που σήμερα η δική του αγκαλιά χωράει τόσο τη φτωχολογιά όσο και το ΛΑ.Ο.Σ με το να μιλάει για «ενοίκους της ίδιας πολυκατοικίας». Αλλά κι αυτή η συμπάθεια για περασμένες εποχές αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών εκτροπών εκφράζεται καλύτερα με την ασυλία του απέναντι στις καταδικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να του κοστίσουν ήδη το νομαρχιακό θώκο.

Στις 13 Φεβρουαρίου το τριμελές Εφετείο Θες/νίκης καταδίκασε το Νομάρχη Θες/νίκης Π. Ψωμιάδη σε 1 χρόνο φυλακή με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην προϊσταμένου της Δ/νσης Εμπορίου της Νομαρχίας. Συγκεκριμένα επειδή ο Νομάρχης μείωσε παράνομα πρόστιμο, που είχε επιβληθεί σε επιχειρηματία καυσίμων για καθ΄υποτροπή νοθεία σε βενζίνη, από 95.000 € σε 5.000 €.


Ένας αιρετός δημόσιος λειτουργός που έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος γιατί παραμένει στη θέση του; Μια εξήγηση δίνει μια άλλη ένδοξη φράση του: «Όσο εγώ είμαι ο Ομπάμα άλλο τόσο ακροδεξιός είναι ο Καρατζαφέρης». Στάση πολιτικού, στάση ζωής. Η υπεροψία του νομάρχη δείχνει το πόσο καλά είναι ριζωμένος στο σύστημα, τόσο που αυτό δεν μπορεί να τον βγάλει εκτός. Ο νομάρχης της καρδιάς μας, ο γραφικός Ζορρό, ο γιαουρτοφάγος, είναι μια ιδέα. Είναι πάνω απ' όλα, ακόμα και από το Σύνταγμα.

Διαβάστε, αν και με κάποια επιφύλαξη, κι ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του apnea.gr για στήσιμο "παραδικαστικού" κυκλώματος από τον νομάρχη της καρδιάς μας.

Αν μετά απ' όλα αυτά τον θεωρείτε ακόμα γραφικό, τότε δεν έχετε εκτιμήσει τόσο την επικινδυνότητά του όσο και τη βαθιά διάβρωση της μακεδονικής κοινωνίας που τον εκλέγει.

***

Και ο Πλεύρης... αθωώθηκε! Αλλά σε εμάς δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη η απόφαση του Εφετείου, όσοι ήταν ενήμεροι για το κλίμα στην έδρα κατά τη διαδικασία αντιλαμβάνονταν τα κακά προμηνύματα, όλοι γνωρίζουμε πως στο Εφετείο οι ποινές μειώνονται ή εκμηδενίζονται. Υπάρχει όμως η βιασύνη να θεωρηθεί νίκη υπέρ της ελευθερίας του λόγου ακόμα κι από τους αριστερούς. Κατανοητή η σύγχυση αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση. Ο Πλεύρης κατηγορήθηκε σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό Ν.927/1979, όχι με τα άρθρα του Αστικού και Ποινικού Κώδικα για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση ή παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων. Ο e-lawyer ξεκαθαρίζει το θέμα.

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε τα πρακτικά της απόφασης για να κατανοήσουμε το σκεπτικό, το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως ο αντιρατσιστικός νόμος δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτός ως βασικό όπλο ενάντια στο νεοφασισμό κι αυτό διότι φαίνεται πως οι φιλικές νύξεις στο φάσμα της άκρας δεξιάς από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης δεν έχουν καν την έγνοια να τηρήσουν τα συνταγματικά προσχήματα.

Πλεύρης και Ψωμιάδης, οι δύο αποκρουστικές όψεις του ακροδεξιού Ιανού. Ο ένας ξεδιάντροπα παραδέχεται πως είναι αντιδημοκράτης και συνεργάστηκε με τη χούντα και ο άλλος πριν το 1974 μάλλον... διάβαζε Μίκυ Μάους.



_____________________________

Παλιά σχόλια (59)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή