30 Σεπ 2009

Ο Καρατζαφέρης αναθεωρητικός ιστορικός του Πόντου (για πολλοστή φορά)

30 Σεπ 2009 , 1:17 π.μ.

Περιοδεύοντας αυτό τον καιρό στην "αυτόνομη" Θράκη, ο Καρατζαφέρης δήλωσε, σε μια συνάντηση με το Σύνδεσμο Δανειοληπτών Ποντίων Παλιννοστούντων, μεταξύ άλλων:

Οι Πόντιοι εξεδιώχθησαν από τον Κεμάλ και τον Στάλιν. Είναι αδιανόητο, πενήντα χρόνια μετά, να εκδιώκονται από τη ίδια τους την πατρίδα. Ηρθαν εδώ για να υπηρετήσουν την Ελλάδα. Ηρθαν από νόστο για την Ελλάδα.


Τέσσερις φράσεις, τέσσερις διαστρεβλώσεις, τέσσερις προσβολές απέναντι στην ιστορία των Ποντίων. Ας τις πάρουμε μία μία.

1. Οι Πόντιοι εξεδιώχθησαν από τον Κεμάλ και τον Στάλιν.

Δεν διώχθηκαν ακριβώς, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί υπήρξε οργανωμένη γενοκτονία σε βάρος τους από τους Νεότουρκους του Κεμάλ. Φαίνεται πως είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει τη λέξη "γενοκτονία" ο αρχηγός των ατάκτων εθνικιστών, με τον ίδιο τρόπο που ο σημερινός πρωθυπουργός είπε για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο ότι "πέθανε" αλλά όχι "δολοφονήθηκε".

2. Είναι αδιανόητο, πενήντα χρόνια μετά, να εκδιώκονται από τη ίδια τους την πατρίδα.

Η γενοκτονία άρχισε το 1914 και συνεχίστηκε μέχρι το 1923 επί του σημερινού τουρκικού εδάφους. Εκείνη τη χρονιά, ο Κεμάλ Ατατούρκ δήλωνε: "Επιτέλους, τους ξεριζώσαμε". Αν είναι να μιλάμε για πενήντα χρόνια, ξεκαθαρίζουμε ότι αναφερόμαστε στις σταλινικές εκκαθαρίσεις λόγω αντικομμουνιστκού μένους. Δεν θα κρίνουμε εμείς προσωπικά ποια "εκκαθάριση" είναι σπουδαιότερη ιστορικά. Αλλά ούτε επιτρέπεται οι πολιτικοί να γράφουν την ιστορία, αυτό είναι δουλειά των ιστορικών.

3. Ηρθαν εδώ για να υπηρετήσουν την Ελλάδα.

Ήρθαν εδώ γιατί ένιωσαν, και νιώθουν ακόμα, ισάξιοι με εμάς στην ελληνική συνείδηση. Δεν ήρθαν σαν υπηρέτες. Δεν ήρθαν σαν "τουρκόσποροι" όπως τότε που καθυβρίζονταν, συνολικά μαζί με τους μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, από τους γνήσιους Έλληνες.

4. Ηρθαν από νόστο για την Ελλάδα.

νόστος: λόγια λέξη, που τη χρησιμοποιούμε σήμερα «για να δηλώσουμε την επιστροφή στην πατρίδα ύστερα από μακροχρόνια απουσία και με αναφορά στην επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη», λέξη που έρχεται από τον αρχαίο νόστο= «επιστροφή στην πατρίδα, ταξίδι με καλό τέλος» (ΛΚΝ). Νόστος λοιπόν είναι η παλιννόστηση, ο επαναπατρισμός (παρατήρηση του Γιάννη Η. Χάρη, σε σχετικό άρθρο στα ΝΕΑ, για την κακή χρήση της λέξης νόστος). Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει. Που η αλήθεια είναι πόσο ανιστόρητος όσο και αγράμματος παρουσιάζεται ο Καρατζαφέρης κι έχει την αξίωση να μιλάει για ιστορία. Για ποιο νόστο μιλάει σε ελληνόφωνους κατοίκους μιας περιοχής που κατοικείται σε διάστημα χιλιάδων χρόνων; Σύμφωνα με την εθνικιστική του ιδεολογία, δεν είναι Ελλάδα ο Πόντος;

Αναρωτιόμαστε στην τελική, αυτοί οι Πόντιοι του κομοτηνιακού σωματείου, δεν είχαν το σθένος να πουν του αρχηγίσκου πως άλλο η πολιτική ειλικρίνεια κι άλλο η υποκριτική δημαγωγία; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προβλήματα επιβίωσης, δεν τα λύνουν με μαθήματα ιστορίας και κυρίως, μην τους προσβάλλετε αλλοιώνοντάς την.

Σχετικές πηγές

Ελευθεροτυπία: Είναι εθνικό το θέμα των Ποντίων
Γιάννης Η. Χάρης: Νόστος = επιστροφή στην πατρίδα, επαναπατρισμός
Νίκος Σαραντάκος: Ο Καρατζαφέρης θεωρεί… αυτόνομη τη Θράκη;
πηγή εικόνας: Pontian Genocide and Asia Minor Holocaust




_____________________________

Παλιά σχόλια (39)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή