9 Μαΐ 2014

Το χρυσαυγίτικο πογκρόμ τον Μάη του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη

9 Μαΐ 2014 , 9:33 π.μ.
Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο JailGoldenDawn

Πογκρόμ (από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα “громить” (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω»)
είναι μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας,
με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κοκ).
Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας, είτε αυθόρμητες είτε προμελετημένες,
κατά των Εβραίων αλλά επίσης και για παρόμοια περιστατικά εναντίον άλλων μειονοτικών ομάδων”.
(Από τον ιστότοπο el.wikipedia.org)


Διαβάζοντας το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ποινικών υποθέσεων με εμπλοκή δεκάδων μελών της οργάνωσης, παρατηρεί κανείς ότι λείπει ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους που εζησε η Αθήνα τον Μάιο του 2011. Είναι το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. Η δολοφονία έγινε στην οδό Ηπείρου στις 10/05/2011. Το ιστορικό του πογκρόμ έχει ως εξής.
1. Ιστορικό. Η έναρξη των επιθέσεων.
The_Russian_Pogrom
Ήδη από τις 10/05/2011, έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, κατά βάση σκουρόχρωμων, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και του τόπου της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη ως “αντίποινα”, από οργανωμένες ομάδες μαυροφορεμένων αντρών με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.
Στα κανάλια και το διαδίκτυο εμφανίζονται άτομα που ισχυρίζονται ότι ήταν μάρτυρες της δολοφονίας, την οποία αποδίδουν σε “ξένους”. Ο πιο προβεβλημένος από αυτούς είναι ο Ελευθέριος Ψυλλός. Ο Ψυλλός (αναφερόμενος ως “Αδελφός Ελευθέριος” στο βίντεο του μπλογκneataksi.blogspot.com) εμφανίζεται στα κανάλια όλες τις επόμενες μέρες ως “αγανακτισμένος κάτοικος” (βλ. βίντεοαπό εμφάνισή του στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, μαζί με γνωστούς της “επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα”, όπως ο χρυσαυγίτης Σπύρος Γιαννάτος, κλπ). Δηλώνει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας:αρχικά λέει ότι δεν είδε τους δράστες, αλλά στη συνέχειαδηλώνει ότι ξεχώρισε την εθνικότητα των δραστών, οι οποίοι ήταν “ή Αλγερινοί ή Μαροκινοί ή Τυνήσιοι… που έχουν όλοι το ίδιο σουλούπι”. [Θυμίζουμε εδώ ότι εκείνη την περίοδο συζητιέται στα ΜΜΕ με τρομολαγνικό τρόπο η έλευση χιλιάδων μεταναστών από τις χώρες της Β. Αφρικής λόγω της Αραβικής Άνοιξης]. Η ίδια πληροφορία, ότι δηλαδή οι δράστες είναι “βορειο-αφρικανοί” και σε κάθε περίπτωση “σκουρόχρωμοι”, μεταδίδεται σε πολλές ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ (για παράδειγμα, τις “ίδιες πληροφορίες” έχει και ο Στέφανος Χίος, όπως λέει στην εκπομπή του “Μακελειό” στις 14/05/2011).
Ο Ψυλλός (ο οποίος ξέρει ομολογουμένως να ξεχωρίζει τις διάφορες εθνικότητες, αφού υπήρξε μάρτυρας και στη δίκη για τη δολοφονία του Σεργιανόπουλου το 2008) διαψεύδεται τελικά από την ΕΛΑΣ, που, εννιά μέρες μετά την δολοφονία, θα συλλάβει ως δράστες δύο Αφγανούς οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας φερόμενος ως δράστης (Πακιστανικής καταγωγής σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ) παραμένει φυγόδικος. Ο Ψυλλός πάντως εμφανίζεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ως “κάτοικος” μαζί με τον χρυσαυγίτη Ι. Βουλδή, ενώ συμμετέχει και στις συγκεντρώσεις υπέρ των συλληφθέντων αρχηγών της Χρυσής Αυγής.
H φημολογούμενη πληροφορία ότι υπεύθυνοι για τη δολοφονία είναι “σκουρόχρωμοι μετανάστες” γίνεται σημαία ακροδεξιών οργανώσεων, με πρώτη τη Χρυσή Αυγή, που αξιοποιεί την ευκαιρία να εξαπολύσει τάγματα εφόδου τα οποία για τέσσερις μέρες εφορμούν από το σημείο της δολοφονίας, υπό την ιδιότητα των “αγανακτισμένων πολιτών”, ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν αδιακρίτως κάθε σκουρόχρωμο μετανάστη, κάνοντας πράξη τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης.
2. Κλιμάκωση των επιθέσεων το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011. Δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, μετανάστη από το Μπαγκλαντές.
Τα βράδια της 10/05 και 11/05 συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών από τα τάγματα εφόδου σε διάφορες περιοχές του κέντρου. Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, 21 ετών και υπηκόου Μπανγκλαντές.
Ο Αλίμ δολοφονείται το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011 (ώρα 00:30) μετά από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστους δράστες στη συμβολή των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη στα Κάτω Πατήσια. Ο νεαρός δέχθηκε από τους δράστες τουλάχιστον τέσσερις μαχαιριές. Συγκεκριμένα, τον καταδίωξαν δύο άγνωστοι άνδρες που επέβαιναν σε μηχανή, οι οποίοι, όταν τον πρόφτασαν, έδρασαν ως εξής: ο ένας από τους δύο κατέβηκε από τη μηχανή, τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι πάνω από πέντε φορές και, στη συνέχεια, ανέβηκε στη μηχανή και, μαζί με τον οδηγό και συνεργό του, εξαφανίστηκαν. Ο 21χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, οι δράστες φώναζαν: “Όσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε”.
Αρχικά, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διέρρεαν ότι ερευνούνταν τα κίνητρα της δολοφονίας χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση, με βάση μαρτυρίες ότι οι δράστες μιλούσαν Ελληνικά. Την εξιχνίαση της δολοφονίας του 21χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές ζήτησε η μπαγκλαντεσιανή κοινότητα της Αθήνας. «Ο Αλίμ Αμπντούλ Μάναν ήταν μόνο 21 ετών. Ενα πολύ καλό παιδί. Τι έφταιγε; Πήγαινε σπίτι του και τον σκότωσαν», δήλωσε ο γραμματέας της Ενωσης Μπαγκλαντεσιανών Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, Τζαχίρ Ντάκουα (τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά ο Τζαχίρ Ντάκουα έπεσε ο ίδιος θύμα ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης).
Μετά από δύο μέρες, όμως, πάλι “πηγές της ΕΛ.ΑΣ.” διέρρεαν ότι το θύμα ήταν σεσημασμένος κακοποιός, που είχε φάκελλο για υποθέσεις ναρκωτικών. Παράλληλα, από “κάποιες πηγές” τονιζόταν ότι ο τρόπος δράσης των δολοφόνων παρέπεμπε σε μαφιόζικο χτύπημα που σχετιζόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτές οι τελευταίες αναφορές, σημειωτέον, προήλθαν από ιστοσελίδες με συγκεκριμένο ακροδεξιό ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο. Η συγκεκριμένη δολοφονία μένει μέχρι σήμερα, από όσο γνωρίζουμε, ανεξιχνίαστη.
3. Το πογκρόμ της 12/05/2011
Οι επιθέσεις όμως θα λάβουν τη μορφή οργανωμένου και ανοιχτού πογκρόμ το μεσημέρι της 12/05/2011.
Την ημέρα εκείνη, πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η μία διοργανώνεται από “κατοίκους του κέντρου” στη μνήμη του Μανώλη Καντάρη, με την παρουσία εκατοντάδων μελών ακροδεξιών οργανώσεων και νεοναζιστών (Χρυσή Aυγή, ΛΑ.Ο.Σ κ.ά), αλλά και μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων (εκείνο το διάστημα γίνονται παράλληλες κινητοποιήσεις για την Κάρτα του Πολίτη). Η δεύτερη διοργανώνεται από οργανώσεις της αριστεράς και αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά στο πανεργατικό συλλαλητήριο της προηγούμενης ημέρας, με επεισόδια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια.
Η πορεία των φασιστών και ακροδεξιών ξεκινάει από το σημείο της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη, βαδίζει την Γ’ Σεπτεμβρίου, κάνει τον γύρο της Ομόνοιας και κατευθύνεται από την οδό Αθηνάς προς το Δημαρχείο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά. Kατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες ακροδεξιών με ρόπαλα, κράνη και σιδηρολοστούς – υπό την ανοχή της αστυνομίας – παράλληλα προς το σώμα της πορείας αρχίζουν να κυνηγούν και να ξυλοκοπούν μετανάστες, στην οδό Αθηνάς, στα γύρω στενά και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.
Το ΕΚΑΒ καταγράφει 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 είναι άγρια μαχαιρωμένοι. Οι τραυματίες μεταφέρονται στην Πολυκλινική στην Ομόνοια και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Εκείνη μόνον την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP,στην Πολυκλινική νοσηλεύτηκαν 19 αλλοδαποί και, σύμφωνα με δηλώσεις του Λεωνίδα Ανωμερίτη, διευθυντή του νοσοκομείου, στο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύτηκαν περίπου 20 αλλοδαποί.
Ομάδες ακροδεξιών εισβάλλουν μέχρι και στο κέντρο σίτισης αστέγων του δήμου Αθηνών για να βρουν μετανάστες και παράλληλα καταστρέφουν μαγαζιά αλλοδαπών που βρίσκουν στον δρόμο τους. Επίσης, ομάδες ακροδεξιών και χρυσαυγιτών  αποπειρώνται να επιτεθούν συντεταγμένα με τη στήριξη της ΕΛΑΣ πρώτα στην κατάληψη Σκαραμαγκά και μετά στη Βίλλα Αμαλίας στη γωνία Αχαρνών και Χέυδεν, απωθούνται όμως από ομάδες περιφρούρησης.
4. Η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής
Οι εγκληματικές πράξεις που τελούνται κατά τη διάρκεια της πορείας της 12/05/2011 δεν είναι “αυθόρμητες”, ούτε αποτέλεσμα δράσης “αγανακτισμένων πολιτών”. Το πογκρόμ είναι οργανωμένο από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και υλοποιείται από μέλη και στελέχη της.
Από το σχετικό βίντεο που υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο και το οποίο καλύπτει ολόκληρη την πορεία από το σημείο δολοφονίας του Καντάρη μέχρι την Αθηνάς και πίσω, αλλά και από άλλα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, προκύπτει η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής στο πογκρόμ, το οποίο ήταν αποφασισμένο και οργανωμένο εκ των προτέρων.
Ομιλητής στον τόπο συγκέντρωσης, το σημείο της δολοφονίας, είναι ο – πλέον υπόδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος μιλάει από ένα από τα μεγάφωνα που έχει φέρει η οργάνωση. Στη διαδήλωση που σχηματίζεται προς την οδό Αθηνάς, τα μεγάφωνα και τα συνθήματα που ακούγονται δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή έχει κινητοποιήσει το σύνολο των κομματικών της δυνάμεων: “Δουλειά στον Έλληνα εργάτη”, “Αλήτες προδότες πολιτικοί”, “Έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα”, κλπ.
Οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν στη διαδήλωση συγκροτημένες σε αλυσίδες, με κράνη και ρόπαλα, ενώ σε σχετικό βίντεο διακρίνεται καθαρά ότι της διαδήλωσης ηγείται το στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρης. Τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στην πορεία της 12/05/2011 υπερασπίζεται την επομένη στην εκπομπη του Παπαδάκη ο Ψυλλός.
KASIDIARIS
Μόλις η πορεία φτάνει στο Δημαρχείο, επικρατεί αναβρασμός καθώς τα μέλη της οργάνωσης και άλλα ακροδεξιά στοιχεία ξεχύνονται στην οδό Αθηνάς και γύρω από τη Βαρβάκειο αγορά και ξυλοκοπούν βάναυσα όποιον σκουρόχρωμο αλλοδαπό βρίσκουν μπροστά τους. Από την κάμερα ασφαλείας γωνιακού καταστήματος, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι η ώρα κατά την οποία το πογκρόμ είναι σε εξέλιξη είναι περίπου 16:20 το μεσημέρι προς απόγευμα.
Δύο είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα ΜΜΕ από τις εν λόγω εγκληματικές πράξεις:
Η πρώτη είναι αυτή μιας ομάδας ατόμων που κυνηγάει έναν αλλοδαπό, με τον ένα εκ των δραστών να κρατάει μαχαίρι ή κατσαβίδι και το πρόσωπό του να φαίνεται ευδιάκριτα. Η κατάληξη του συγκεκριμένου επεισοδίου (το αν δηλαδή το θύμα της επίθεσης μαχαιρώθηκε ή όχι) δεν είναι γνωστή.
PHOTO1
Η δεύτερη είναι αυτή μιας ομάδας περίπου 15 ατόμων που ξυλοκοπεί έναν δεύτερο αλλοδαπό στη γωνία ενός καταστήματος αλλαντικών που βρίσκεται απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.
PHOTO2
Από όσο γνωρίζουμε, ταυτοποίηση και ποινική δίωξη κατά των ατόμων αυτών δεν έχει υπάρξει. Από ανώνυμες πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο, ο μαχαιροβγάλτης της πρώτης φωτογραφίας έχει υποδειχτεί ως κάτοικος της Κυψέλης με το επίθετο “Μπεκρής”. Επίσης, από απόπειρες ταυτοποίησης των ατόμων που εμφανίζονται στη δεύτερη φωτογραφία, προκύπτει συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. Έτσι, το άτομο που εικονίζεται πρώτο δεξιά στη φωτογραφία εμφανίζεται επίσης σε φωτογραφίες από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Παλαιό Φάληρο, στην οποία ομιλητές ήταν οι βουλευτές της οργάνωσης και τώρα υπόδικοι Γερμενής και Παναγιώταρος.
pfaliro3
pfaliro2
pfaliro4
5. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και την 13/05/2011
Οι επιθέσεις σε μετανάστες συνεχίζονται στις περιοχές γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα και δημοσιογράφο του ALPHA, Μαρία Παπαβλάχουομάδα φασιστών ακινητοποιεί λεωφορείο, εξαναγκάζει τους περισσότερους επιβάτες να κατέβουν και ξυλοκοπεί όσους μετανάστες βρίσκει μέσα στο λεωφορείο.
6. Μαρτυρίες. Συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας.
Για το πογκρόμ και τις επιθέσεις κατά μεταναστών, συνέντευξη τύπου δόθηκε από την Πακιστανική Κοινότητα και την ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή 13/05/2011. Κάποιες απο τις καταγγελίες μετέφερε η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος, σε άρθρο της στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη:
“Οι φασίστες προχώρησαν ανενόχλητοι σε σπασίματα μαγαζιών, σε επιθέσεις κατά δεκάδων μεταναστών στην Ομόνοια, στην Γ’ Σεπτεμβρίου, στην Αχαρνών, στους δρόμους γύρω και πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Χτύπησαν ακόμη και μετανάστες που βρίσκονταν στην ουρά περιμένοντας να πάρουν το συσσίτιο του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Από τη δολοφονική αυτή επιδρομή δεν γλίτωσαν ούτε επιβάτες των λεωφορείων που τους κατέβασαν λιντσάροντάς τους αλλά ακόμα και ποδηλάτες και γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά και σε καρότσια.
Οι περιγραφές των θυμάτων που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν τις επιθέσεις κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. «6 παρά δέκα βγήκα από το σπίτι μου στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου για να πάω στη δουλειά», περιέγραψε ο 50χρονος Ρεάζ από το Πακιστάν που ζει 11 χρόνια στην Ελλάδα, στη συνέντευξη τύπου που κάλεσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή την Παρασκευή 13 Μάη. «Είδα κόσμο μου φάνηκε σαν πορεία. Ξαφνικά πέντε άτομα με μαύρες κουκούλες ήρθαν κατά πάνω μου και αρχίσανε να με χτυπάνε. Έπεσα κάτω και μετά με χτύπαγαν με ξύλα και με κλωτσιές, στην πλάτη, στο χέρι στο πρόσωπο. Κατάφερα και γλίτωσα και άρχισα να τρέχω προς το σπίτι μου. Με ακολούθησαν μέχρι το σπίτι. Και άρχισαν να χτυπάνε την πόρτα».
«Ήμουν με το μηχανάκι μου στην Ιουλιανού για να φτάσω στο σταθμό Λαρίσης όπου μένω», περιγράφει ο Ραούφ Μαλίκ, μετανάστης από το Πακιστάν, κούριερ, που ζει 16 χρόνια στην Ελλάδα. «Έστριψα στην οδό Φερών. Εκεί ήταν μαζεμένα 40-50 άτομα νέα σαν φοιτητές. Μόλις πήγα να περάσω με ρωτάνε από πού είσαι; Λέω Πακιστάν και μόλις το είπα άρχισαν να με πλακώνουν με κλωτσιές και μπουνιές. Έλεγαν «θα σε σκοτώσουμε γιατί εσείς σκοτώσατε το 44χρονο». Ευτυχώς που φορούσα κράνος. Ένας έλληνας που πήγε να με σώσει έφαγε και αυτός κλωτσιές και μου φώναζε τρέχα. Άφησα το μηχανάκι και έτρεξα προς την Ιουλιανού που ήταν μαζεμένοι αστυνομικοί για να ζητήσω βοήθεια. Μου είπαν φύγε δεν μπορώ να σου κάνω τίποτα. Έτρεξα προς οδό Αριστοτέλους και ευτυχώς βρήκα ένα σπίτι πακιστανών».
Ο Ιφτιχάρ Μαλίκ, ιδιοκτήτης μαγαζιού από το Πακιστάν, είπε: «40-50 άτομα με σωλήνες και ρόπαλα στα χέρια σπάσανε τα τζάμια σε 10 μαγαζιά στη Σοφοκλέους. 4-5 κινέζοι ιδιοκτήτες των μαγαζιών πήγαν στο νοσοκομείο από χτυπήματα στο κεφάλι. Χτυπήσανε πολλά παιδιά που ήταν στο δρόμο. Η αστυνομία ήταν μπροστά και πίσω ήταν αυτοί που χτυπούσαν. Τα είδαν όλα όσα έγιναν και δεν έκαναν τίποτα»”.
7. Μαρτυρίες θυμάτων στην οργάνωση Human Rights Watch
Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, αφιερώνει πέντε σελίδες της έκθεσής της τον Ιούλιο του 2012 στο πογκρόμ μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη (βλ. “Μίσος στους δρόμους, η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα”, Human Rights Watch, Ιούλιος 2012, σελ. 48-52).
Στην έκθεση περιέχονται συνεντεύξεις θυμάτων του πογκρόμ και μαρτύρων πλήθους εγκληματικών πράξεων (Olivier Abdoulai  Κονγκό, Badara Gueye – Σενεγάλη, Abuubeker Adam – Σενεγάλη, Arif MuhammadiQadir Hossaini,Youssef – Αφγανιστάν, Abduwahab Mohammed  Σομαλία).
Η έκθεση έχει κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές, οι οποίες είχαν πλήθος επώνυμων μαρτυριών και καταγγελιών (είτε από τη συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας είτε από τη Human Rights Watch) προκειμένου να εξετάσουν έστω τα καταγγελλόμενα. Η έκθεση πάντως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “απ’ ό,τι φαίνεται ουδέποτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε κάποιο άτομο σε σχέση με τα βίαια επεισόδια του Μαϊου του 2011”.
8. Απολογισμός. Πλήρης αδράνεια των διωκτικών και δικαστικών αρχών.
Ο συνολικός απολογισμός, κατ’ εκτίμησή μας, είναι ένας νεκρός, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες στα νοσοκομεία.
Για τις εγκληματικές αυτές πράξεις, καμία ενέργεια δεν έγινε προκειμένου να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στα δικαστήρια. Τουναντίον:
α. η ΕΛΑΣ επέτρεψε την διεξαγωγή της πορείας προς την οδό Αθηνάς (αν και σε αυτό το βίντεο, αρχικά ο αστυνομικός φέρεται να λέει ότι η πορεία δεν θα επιτραπεί).
β. Οι αστυνομικοί επιτηρούσαν την ώρα που οι πογκρομιστές δρούσαν ανενόχλητοι.
elas_kantaris
γ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια αυτού του πογκρόμ, 47 άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Αξίζει να παραθέσουμε εδώ ολόκληρο το απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
“Στη δεύτερη συγκέντρωση-πορεία, ομάδες ατόμων προκάλεσαν φθορές στα τζάμια δύο (2) ημιυπόγειων χώρων. Προσήχθησαν συνολικά σαράντα επτά (47) άτομα (-40- ημεδαποί και -7- αλλοδαποί) και συνελήφθη ένας (1) αλλοδαπός για σωματική βλάβη και φθορές.”
Δηλαδή, από τους δράστες του ρατσιστικού πογκρόμ της 12/05/2011, η ΕΛΑΣ κατόρθωσε να συλλάβει έναν ΑΛΛΟΔΑΠΟ για σωματική βλάβη και φθορές, αδικήματα που προφανώς διεπράχθησαν κατά ατόμου που του επιτέθηκε.
δ. Από όσο γνωρίζουμε, κανένας εισαγγελέας δεν παρήγγειλε έρευνα για τα όσα έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες μετά τη δολοφονία Κάνταρη.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι διοικητής στο αρμόδιο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα τις μέρες του πογκρόμ πρέπει να ήταν ακόμα ο Θ. Σκάρας, αποκαλυφθείς (μετα τη δολοφονία Φύσσα) ως συνεργάτης της ναζιστικής συμμορίας και πλέον υπόδικος για εγκληματικές πράξεις. Αξίζει εδώ να σημειωθεί επίσης ότι, παρά τον πόνο για την απώλεια του συζύγου της Μανώλη Καντάρη, η Σιμόνι Βιρτζίλι αποδοκίμασε με δηλώσεις της την απόπειρα εκμετάλλευσης του θανάτου του συζύγου της για την απόσπαση πολιτικού οφέλους.
9. Τοποθέτηση του φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου και του νυν δημοτικού συμβούλου Αθήνας Βουλδή για το πογκρόμ
Σε ερώτηση που του τέθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή “Μακελειό” για το πογκρόμ της 12/05/2011, με ταυτόχρονη επίδειξη του σχετικού βιντεοσκοπημένου υλικού, ο φύρερ της οργάνωσης (και εκείνο το διάστημα δημοτικός σύμβουλος Αθήνας) Ν. Μιχαλολιάκος κινήθηκε σε δύο γραμμές:
Αφενός αποστασιοποιήθηκε από τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, λέγοντας ότι “δεν είναι αυτή η γραμμή της Χρυσής Αυγής” και ζητώντας αποδείξεις ότι οι συγκεκριμένοι δράστες που του επιδείχτηκαν “είναι μέλη της Χρυσής Αυγής”. Επανέλαβε δηλαδή την πάγια γραμμή της οργάνωσης απέναντι σε ανάλογες επιθέσεις.
Αφετέρου, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι η Χρυσή Αυγή “στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων” και παρουσίασε το πογκρόμ ως “αυθόρμητες” ενέργειες “αγανακτισμένων” κατοίκων. Αποκάλυψε επίσης στην απάντησή του και τρόπους νομιμοποίησης σχετικών εγκληματικών ενεργειών: έτσι ερωτώμενος είπε ότι ο μετανάστης που τρέχει να ξεφύγει από τον μαχαιροβγάλτη της γνωστής φωτογραφίας “μπορεί να είναι πορτοφολάς”, ισχυρισμός που αποτελεί συνηθισμένο όπλο των δραστών της ρατσιστικής βίας (μετατροπή του θύματος σε θύτη).
Ερωτώμενος επίσης ο νυν δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ηγετικό μέλος της Χρυσής Αυγής Ι. Βουλδής από δημοσιογράφο του Βήματος (15/05/2011) για τις κατηγορίες περί πογκρόμ, ο Βουλδής απάντησε με νόημα: «Είμαστε νόμιμο πολιτικό κόμμα… δεν θα κατηγορήσω κάποιον κάτοικο του κέντρου που αποφασίζει να δράσει από μόνος τουαπό τη στιγμή που αυτή την περίοδο βρίσκεται συνεχώς κάτω από κίνδυνο και αμυνόμενος. Αλλωστε, σίγουρα ως ιδεολογία, δεν είμαστε υποστηρικτές της μη βίας».
10. Αίτημα διερεύνησης
Ως μέλη της “Πρωτοβουλίας δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος” στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θεωρούμε αδιανόητο ένα τέτοιο πρωτοφανές κύμα ρατσιστικών επιθέσεων να μην περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή, παρομοίως και η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που προσκομίζουμε, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για βαρύτατα ποινικά αδικήματα: απόπειρες ανθρωποκτονίας, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κλπ. Στα πρόσωπα των δραστών που φαίνονται ξεκάθαρα στα βίντεο, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές μπορούν να εντοπίσουν και να συλλάβουν μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών ομάδων, που τέλεσαν τις ως άνω εγκληματικές πράξεις. Απαραίτητη τυγχάνει η διερεύνηση του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως των Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου.
Από την πλευρά μας, καταθέτουμε όλο το παραπάνω υλικό στους αρμόδιους Εισαγγελείς για να διερευνηθούν, να εξιχνιαστούν και να δικαστούν τα καταγγελόμενα εγκλήματα και οι δράστες του, περαιτέρω δε ζητούμε να συσχετισθεί αυτό το εγκληματικό πογκρόμ με την ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής.
11. Προσκομιζόμενα στοιχεία
Μεταξύ άλλων προσκομίζουμε:
α. Βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, με ημερομηνία 12/05/2011, στο οποίο εμφανίζονται ζωντανά οι δράστες του πογκρόμ την ώρα της εγκληματικής τους δράσης. Στο εν λόγω βίντεο περιέχονται μαρτυρίες θυμάτων των ρατσιστικών επιθέσεων, καθώς και δηλώσεις του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. 
β. Βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL, με ημερομηνία 12/05/2011, στο οποίο εμφανίζονται παρομοίως οι δράστες του πογκρόμ την ώρα της εγκληματικής τους δράσης. Στο εν λόγω βίντεο περιέχεται μαρτυρία του διοικητή του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” που αναφέρει τον αριθμό των θυμάτων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
γ. Βίντεο (επεξεργασμένο) του χρήστη με το όνομα “Σπυρίδων Βούκαλης” ολόκληρης της πορείας της 12/05/2011 προς το Δημαρχείο της Αθήνας, από το οποίο προκύπτει η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής, η στιγμή της κορύφωσης του πογκρόμ, καθώς και η αδράνεια της αστυνομίας.
δ. Βίντεο του ιστότοπου της Χρυσής Αυγής “ΧAGR.NET”, από το οποίο προκύπτει η παρουσία Κασιδιάρη, η ενεργός και οργανωμένη παρουσία της Χρυσής Αυγής στη διάρκεια της πορείας της 12/05/2011. 
ε. Βίντεο της εκπομπής “Μακελειό”, στην οποία ο φύρερ της οργάνωσης Μιχαλολιάκος τοποθετείται για το πογκρόμ και τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τις εγκληματικές πράξεις που του επιδεικνύονται σε βίντεο.
στ. Φωτογραφίες των δραστών του πογκρόμ κατά τη διάρκεια τέλεσης εγκληματικών πράξεων, καθώς και φωτογραφίες του ενός εκ των δραστών από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Παλαιό Φάληρο την 02/05/2012 με συμμετοχή του υπόδικου πλέον βουλευτή Γ. Γερμενή.
ζ. Φωτογραφίες της συγκρότησης της Χρυσής Αυγής στη διάρκεια της διαδήλωσης, καθώς και του ηγετικού ρόλου του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη στην πορεία προς την οδό Αθηνάς.
η. Αντίγραφο της έκθεσης της Human Rights Watch: “Μίσος στους δρόμους, η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα”, Human Rights Watch, Ιούλιος 2012, σελ. 48-52, με πλήθος σχετικών μαρτυριών.
θ. Αντίγραφο του άρθρου της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, νο. 968, με πλήθος σχετικών μαρτυριών από σχετική συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας την Παρασκευή 13 Μάη.
Οι υπογράφοντες την αναφορά αυτή δικηγόροι.
(Για επικοινωνία και πληροφορίες αναφορικά με το κείμενο αυτό, μπορείτε να στείλετε e-mail στο: jailgoldendawn@yahoo.gr).
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή