14 Ιουν 2007

ΣΤΑΘΗΣ: Τι είναι ο κ. Καρατζαφέρης;

14 Ιουν 2007 , 9:09 μ.μ.
Ένα απολαυστικό άρθρο του Στάθη της Ελευθεροτυπίας:








Τι είναι ο κ. Καρατζαφέρης;

Μην είν' κομμουνιστής; άμα λάχει είναι και μπολσεβίκος! Πρωτοσπαθάριος κομιτατζής της ΝιΚαΒεΝτέ και βάλε!

Μην είν' ο κυρ Καρατζαφέρης η πατρίδα μας; τα ψηλά βουνά; ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει;

Ολα κι απ' όλα είναι ο κ. Καρατζαφέρης μας, ό,τι τραβάει η ψυχή μας, ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές, το παιδί του μαγαζιού για όλες τις δουλειές.

Ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο μαγικός καθρέφτης του ίδιου του του εαυτού. «Καθρέφτη-καθρεφτάκο μου, ξέρεις κανέναν πιο Καρατζαφέρη από μένα;»!

*****

Ο κ. Καρατζαφέρης αν του πεις «άσπρο», θα σου πει «μαύρο». Είναι ικανός με τα ίδια επιχειρήματα και το ίδιο πάθος να υποστηρίξει δύο τελείως διαφορετικές θέσεις

μία τη μία μέρα

άλλη την άλλη

ή και τις δύο μαζί ταυτοχρόνως.

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι ο πιο ρευστός χυλός κι πιο ευσχημάτιστος ζελές του πολιτικού συστήματος: σε όποιο σχήμα τον ρίξεις, αυτό το σχήμα παίρνει, κύβος, ρόμβος, σφαίρα, κώνος, κόλουρος κώνος - ένα σακί πίτουρα που περιμένει τη μυλωνού να κάτσει πάνω του, για να γίνει γλυπτό.

Αποπαίδι του συστήματος ο κ. Καρατζαφέρης

και, όταν το καλούν οι καιροί, πολύφερνος νύφη,

είναι ένας πολύ «χρήσιμος» παράγων.

*****

Αλλοτε αποτελεί το έλλειπον παιγνιόχαρτο για να σχηματισθεί το σκιάχτρο του «φαιοκόκκινου μετώπου», που με κουραστική αλλά και ατελέσφορη επιμονή μηρυκάζει χρόνια τώρα η πρασινοπράσινη ρητορική.

Αλλοτε απλώς ένα «κόμμα διαμαρτυρίας» στα δεξιά της Ν.Δ. που προσπαθεί να εξορκίσει με κεντροδεξιά ξόρκια ο κ. Λούλης, κι άλλοτε ένα λαϊκιστικό μόρφωμα που καλλιεργεί στην πίσω της αυλή η Χαριλάου Τρικούπη, για να πλαγιοκοπήσει απ' τα δεξιά τη Ν.Δ., κόβοντάς της ακροδεξιές ψήφους.

Είναι ο κ. Καρατζαφέρης ένας αποδιοπομπαίος τράγος που όλοι, πλην Λακεδαιμονίων, τον θέλουν ο καθένας μόσχον σιτευτόν στο δικό του τραπέζι

για να μαζέψει τα δικά του απολωλότα πρόβατα την κρίσιμη ώρα πίσω στο μαντρί, το δικό του οπαδικό κοπάδι, τους δικούς του πελάτες.

Κι έτσι ο κ. Καρατζαφέρης ωφελείται διαρκώς. Μπορεί ακόμα να μην έχει μπει στη Βουλή, αλλά λέγε -λέγε - λέγε τόσα χρόνια, στο τέλος θα τον βάλουν.

Ο κ. Καρατζαφέρης ωφελείται το ίδιο, και απ' αυτούς που σκληρίζουν ότι αποτελεί φασιστικό κίνδυνο, έχοντας πάρει εργολαβία την αρνητική του διαφήμιση,

και από τα παπαγαλάκια παντός τύπου, πράσινα ή μπλε, που τον καλούν (αυτόν ή τα στελέχη του) επί παντός του επιστητού στα κανάλια, σαν να καλούν τον μέγα δραγουμάνο του Χαμουραμπί, που όλα τα εξηγεί,

όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει

λογικά και παράλογα.

Διότι αυτό κάνει ο κ. Καρατζαφέρης. Επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ δοκησισοφίας, εξυπνακισμού, λογικών ανακολουθιών, ένας άνθρωπος χωρίς αρχές, τυχοδιώκτης του κερατά και δημαγωγός για βραδύνους

που όμως μαζί του ακκίζονται, αλληλοεπαινούνται και γλείφουν αλλήλους άπαντα τα παπαγαλάκια, και τα αφελή, και τα πεπειραμένα.

*****

Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι ακροδεξιός κίνδυνος, ακροδεξιό κίνδυνο δημιουργούν αυτοί που κατασκευάζουν καθημερινώς τον κ. Καρατζαφέρη να είναι οτιδήποτε.

Οτιδήποτε χρήσιμο αναλόγως της συγκυρίας. Διότι ο ίδιος είναι ένα τίποτα, ένας χαμαιλέων που παίρνει όποιο σχήμα του δώσουν οι άλλοι, πάντα χρήσιμο στους ίδιους.

*****

Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι χριστιανός, είναι ένας θεομπαίχτης με περιστέρια που του κάθονται στο κεφάλι. Δεν είναι πατριώτης, είναι επαγγελματίας έλλην.

Με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιεί μαοϊκές ρήσεις -«αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»- ή αναφέρεται στις κοινωνικές ευαισθησίες της 17Ν (μπρρρ), με την ίδια ακριβώς ευκολία επικαλείται επίσης τον νόμο και την τάξη, τα χρηστά ήθη και την καταστολή. Και λαϊκιστής, και εθνικιστής, όμως

ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής.

Είναι ένας δημοκράτης της παρακμής της δημοκρατίας. Στην πρεσβύτερη Ρώμη θα ήταν ή στις δεξιές συμμορίες του Μίλωνα, ή στις «αριστερές» συμμορίες του Φίλου του Λαού Κλώδιου του Ωραίου. Στη Νέα Ρώμη, πιο απλά, θα ήταν ένας Βένετος μέσα στους Πράσινους, Λευκός τα βράδυα στα στέκια των Κόκκινων.

*****

Η τυχόν είσοδος του κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή δεν σπάει τον δικομματισμό, το ΛΑΟΣ είναι παράγωγο του δικομματισμού, εξάρτημα, ένα απόπαιδο

χρήσιμο για φόβητρο στην καλύτερη, για συμμαχίες, παιχνίδια και παζάρια στη χειρότερη, μέσα στο πλαίσιο του δικομματισμού κι όχι της ανατροπής του.

Ο κ. Καρατζαφέρης είναι ένας λαϊκιστής τόσον, όσον ο κ. Καρχιμάκης ή ο κ. Γιακουμάτος, δεν είναι επικίνδυνος για το πολίτευμα, είναι στο πολίτευμα. Ολίγον στην απόξω βέβαια, αλλά πού θα πάει; δέκα - δεκαπέντε χρόνια προσπαθούν τα κανάλια κι όχι μόνον, να τον φέρουν στην απομέσα.

Αρατε Πύλας που θα έλεγε και η Κερκόπορτα...


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 8.VI.2007 stathis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2007



*******************



Σχετική δημοσίευση του JUNGLE-Report: ΕΔΩ



Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή