2 Μαρ 2008

Ο Καρατζαφέρης (ξανα)γράφει την Ιστορία (UPDATED)

2 Μαρ 2008 , 9:50 μ.μ.

Ο Καρατζαφέρης Ιστορικός. Ο Καρατζαφέρης Διδάσκαλος. Ο Καρατζαφέρης ως Πολιτικός Ειδήμων και Διπλωματική Αυθεντία. Ο Καρατζαφέρης Ευρωβουλευτής. Που το τελευταίο πάει να πει πως για να καταλάβει δια της ψήφου μία θέση στην Ευρωβουλή, πρέπει να γνωρίζει άριστα Πολιτική Ιστορία και Διπλωματία. Κι εκτός από αυτά, να κατέχει Σεβασμό στις Ιστορίες και τις Πολιτιστικές Κληρονομιές άλλων χωρών κι όχι μόνο της Ευρώπης. Διαβάζουμε ένα σημείωμα του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Κ»:
Ενας από τους μύθους που ευρέως κυκλοφορούν έχει να κάνει με τη μετονομασία της Μεγάλης Βρετανίας σε «Ηνωμένο Βασίλειο», προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γαλλίας, όταν η Βρετανία ήταν να μπει στην ΕΟΚ. Τον μετέφερε αυτούσιο στον δημόσιο διάλογο ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Βγαίνοντας από τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Ντε Γκωλ από τη δική του την πλευρά επέβαλε στην αυτοκρατορία της Μ. Βρετανίας να μπει στην Ευρώπη με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή είχε και αυτός τη Γαλλική Βρετάνη. Εάν έχεις δίκιο επιμένεις, εάν αισθάνεσαι ότι έχεις άδικο τότε κάνεις τη μία υποχώρηση μετά την άλλη».

UPDATE

Και εδώ το σχετικό ηχητικό:


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Πολύ σωστά τον διορθώνει στη συνέχεια ο Π. Μανδραβέλης:
Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος της χώρας που ονομάζεται «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας». Το όνομα υπάρχει από πολύ παλιά, πριν καν υπάρξει ΕΟΚ. Το «Ηνωμένο Βασίλειο» υπάρχει από το 1801 όταν ενώθηκε η Μεγάλη Βρετανία με την Ιρλανδία. Τότε το όνομα ήταν «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας», για να αλλάξει μια τελευταία φορά το 1920, όταν μετά την επανάσταση των Ιρλανδών έγινε ανεξάρτητη χώρα η Ιρλανδία. Εκτοτε το όνομα της χώρας είναι «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας» και δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τα βέτο του Ντε Γκωλ ούτε με τη γαλλική Βρετάνη.
Παρένθεση. Θα θυμίσουμε επίσης ότι αυτή την πατάτα δεν την ξεστομίζει μόνο ένας αρχηγός ακροδεξιού κόμματος αλλά ήρθε και από κει που δεν το περιμέναμε, από τα αριστερά. Πράγματι, ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος) αναπαρήγαγε την ίδια μπαρούφα από ραδιοφώνου πριν δυο χρόνια. Λεπτομέρεια, συμπαρουσιαστής του τότε ήταν ο Π. Μανδραβέλης ο οποίος δεν είπε τίποτα για να τον διορθώσει! Γιατί άραγε; (πηγή: Ακίνδυνος) Κλείνει η παρένθεση.

Ο Καρατζαφέρης θα έπρεπε να απολογηθεί γι αυτή την αναπαραγωγή ενός «αστικού μύθου» όταν πριν την ΕΟΚ η Μεγάλη Βρετανία, και η Βόρεια Ιρλανδία μαζί, λεγόταν (και λέγεται ακόμα) Ενωμένο Βασίλειο διότι ξεχώριζε με τον τρόπο αυτό τις σχέσεις της με τις αποικίες της, δηλαδή:

  • Αποικίες του Στέμματος. Περιλαμβάνονται οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, τα Φώλκλαντς αλλά και η Κύπρος και κυρίως η Ινδία που τότε ήταν ενωμένη με το Πακιστάν. Οι αποφάσεις για την διακυβέρνησή τους παίρνονταν αποκλειστικά και μόνο στο Λονδίνο.
  • Αυτόνομες Αποικίες. Πχ Νότια Ροδεσία, Μάλτα. Ονομάζονταν έτσι διότι είχαν τοπικό Άγγλο Κυβερνήτη με δικές του εξουσίες.
  • Προτεκτοράτα. Αυτόνομα κράτη χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα, πχ Ουγκάντα, Ζανζιβάρη. Σε αυτές τις χώρες λειτουργεί κυρίως το καθεστώς των πολυεθνικών (πετρέλαιο, χρυσός, διαμάντια, καφές κ.α.)
  • Κοινοπολιτείες. «Σύμμαχες» χώρες που όμως ήταν/είναι κάτω από την επιρροή του Βρετανικού Στέμματος. Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.
  • Υπήρχαν επίσης και οι χώρες υπό συνιδιοκτησία με άλλα κράτη (πχ Σουδάν, Μαλβίδες με Αίγυπτο και Γαλλία αντίστοιχα) και οι χώρες κυβερνώμενες κατ' εντολή της τότε Κοινωνίας των Εθνών (ΟΗΕ) όπως τα Αραβικά Εμιράτα (αν θυμάστε τον Λώρενς της Αραβίας).

Ο Καρατζαφέρης λοιπόν δεν μπορεί να αξιώνει να διδάσκει Ιστορία και στον εκάστοτε ΥΠΕΞ όταν δεν ξέρει πως δουλεύει το πολιτικό μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αν τονίσαμε στην αρχή το Σεβασμό που θα έπρεπε να τον διακατέχει, αντιγράφουμε από τον ταξιδιωτικό οδηγό του National Geographic:
Η Μεγάλη Βρετανία αποτελείται από τρεις πολύ διαφορετικές χώρες, την Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία, καθεμιά με τη δική της ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά. Προσέξτε να μην αποκαλείτε Αγγλία ολόκληρη τη Βρετανία, κυρίως δε να μην αναφέρεστε σε κάποιο μέρος της Βρετανίας σαν να ήταν προάστιο του Λονδίνου, θα προσβάλλετε αυτούς που ζουν εκτός της Αγγλίας ή εκτός του Λονδίνου.

Δεν υπάρχει αναφορά στην Ιρλανδία. Βρήκατε το γιατί; Ιδού μια εύκολη άσκηση για το σημερινό μικρό μάθημα ιστορίας.

==============================================
Μιας και ακούσαμε κωμικά πράγματα τόσο για τη Μακεδονία όσο και για τη Μεγάλη Βρετανία από έναν πολιτικό, ας ακούσουμε και μία σοβαρή πολιτική τοποθέτηση από έναν κωμικό. Κι ας τολμήσει τώρα ο Grand Amateur Ιστορικός κος Καρατζαφέρης να μιλήσει.==============================================

Αναφορές

Ιστοσελίδες:

Το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη
Wikipedia (ελληνική)
Φρικηπαίδεια :P
Ακίνδυνη Ονοματολογία

Βιβλιογραφία:

Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα
Λαοί της Ευρώπης, Βασίλης Ραφαηλίδης
Μεγάλη Βρετανία, The National Geographic Traveller


_______________________
Ευχαριστούμε θερμά τον Frapdigo που εντόπισε και μας μετέφερε αυτή την (αν)ιστορική πατάτα ολκής.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή