27 Ιουλ 2007

ΛΑ.Ο.Σ -Λαϊκισμός -Εθνικισμός

27 Ιουλ 2007 , 6:17 μ.μ.
Ελευθεροτυπία (25/07/07) :




Αποκλειστική πληροφορία JUNGLE-Report:

Ο κύριος Χ.Μ. που έγραψε το άρθρο, λόγω του περιορισμένου χώρου που του δίδεται στο φύλλο, δεν κατάφερε δυστυχώς στο κείμενό του να συμπεριλάβει και το εξής:

Ο κ. Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της αεροπορικής του πτήσης Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο όταν πετούσε πάνω από την Τουρκία δεν είδε καμένες εκτάσεις, άλλα δεν τις είδε ούτε και όταν πετούσε πάνω από την Αλβανία.



Ο Εθνικισμός, βιάζει πάντα την αλήθεια και κατά συνέπεια, δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο.

Ο Εθνικισμός, από τη φύση του έχει ανάγκη μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος της αλήθειας, αυτό που μπορεί κανείς να αναγνώσει από την "δική" πλευρά και μόνο.

Συχνά, ακόμα και αυτή η μονομέρεια, είναι παραμορφωμένη, μονταρισμένη και δημιουργημένη κατά το επιθυμητό, δηλαδή τη συσκότιση.

Η οποιαδήποτε Άλλη πλευρά είναι απλά ανύπαρκτη γιατί δεν εξυπηρετεί.

Αυτό καθιστά τον Εθνικισμό ως νοοτροπία και πρακτική, επιεικώς αντι Ιστορικό, αν δούμε (όπως οφείλουμε) την Ιστορία ως Επιστήμη που είναι και όχι σαν εργαλείο προπαγάνδας.

Ο Ελληνισμός, έχει πληρώσει πανάκριβα την ανοχή του στις Εθνικιστικές κορώνες, τόσο στην μητροπολιτική Ελλάδα, όσο και ακόμα περισσότερο στη μεγαλόνησο, στην Κύπρο.

Ο "άρπα κόλλα" Εθνικισμός του ΛΑΟΣ, ασφαλώς και υπακούει στους κανόνες του προσδιορισμού του, αλλά, με τρόπο που είναι επιφανειακά τουλάχιστον φαιδρός και όχι επικίνδυνος.

Επιφανειακά όμως μόνο.

Γιατί, αυτή η φαιδρότητα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο υποδόρια και δηλητηριώδης τελικά.

Όταν τελειώσει αυτή η προεκλογική περίοδος, που συνοδεύεται από την κυριολεξία της έννοιας Τραγωδίας με την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας (δεν μας ενδιαφέρουν οι «περιουσίες» αυτή τη στιγμή) θα ασχοληθούμε επισταμένως με τον Εθνικισμό, τα πλοκάμια του σε Ελλάδα και Κύπρο , τον εγκληματικό συχνά ρόλο της εκκλησίας και σε όλα όσα κατά τη γνώμη μας έχουν συνθέσει την βαθύτατα ανήλικη Κοινωνία μας με τα ελάχιστα αντανακλαστικά αξιοπρέπειας εκ μέρους των Πολιτών.

Ο τρόπος του κυρίου Καρατζαφέρη (ή Καρατζαφύρερ όπως τον αποκαλεί ο αγαπητός μου συνεργάτης Spy) παραμένει μοναδικός:

Αφόρητα μονότονος αλλά και με χαρακτηριστική, εξ ίσου αφόρητη αμετροέπεια.

Είναι όπως πάντα ικανός να κάνει το άσπρο μαύρο προκειμένου να πει τα δικά του και να «πιάσει» αδιάβαστο έστω και έναν ,για να τον κάνει «πελάτη-ψηφοφόρο».

Τηλεόραση δεν παρακολουθώ, γιατί συνήθως δεν έχω χρόνο για χάσιμο.

Όμως με συνέπεια βλέπω όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά κανάλια.

Το BBC όπως και το France 24 το CNN , το Euronews, το Al Jazeera International έχουν σαν πρώτο θέμα της πυρκαγιές της Βαλκανικής χερσονήσου, κατά συνέπεια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας,της Πρώην Δημοκρατίας της Μακεδονίας κλπ.

Και από την άλλη, τις θεομηνίες που μαστίζουν τον Βορρά ξεσπιτώνοντας χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους στη Βρετανία.

Τα διεθνή μεγάλα κανάλια έχουν αυτόν τον συγκεκριμένο συνδυασμό ειδήσεων σε πρώτη γραμμή, για έναν πολύ απλό αλλά υπεραρκετά σοβαρό λόγο.

Το θέρος του 2007 είναι ήδη χαρακτηρισμένο σαν την εποχή στην οποία η Κλιματική Αλλαγή κάνει δραματικά την παρουσία της έντονη , στο πετσί του κάθε ένα από εμάς, σε όλο τον κόσμο.

Και βέβαια, η Κλιματική Αλλαγή, η οποία για μας είναι μακράν το σοβαρότερο ζήτημα των καιρών μας, είναι ένα από τα ζητήματα που απαιτούν από όλους μας, μια νέα ματιά στον κόσμο, μια ματιά Παγκοσμιοποιημένη -όχι ασφαλώς με τους όρους του κου Bush.

Όμως, αυτή η Οικουμενική ματιά, είναι κάτι το τελείως ξένο και ενοχλητικό για τον κο Καρατζαφέρη που εντέχνως και σαφώς καλλιεργεί τις φοβίες και τον απομονωτισμό.

Ο κος Καρατζαφέρης, πήγε από την Αθήνα στην Ιστανμπούλ και είδε τα δικά μας καμένα.

Και αν τον ρωτήσει κάποιος…. «μα καλά δεν είδατε την κατακαμένη Αλικαρνασσό;;; » θα απαντήσει με εκείνο το γνωστό απέραντο τάχα έκπληκτο και αθώο ύφος για να πει κάτι σαν « φίλε μου, μπορεί, μπορεί, αλλά εγώ ήμουν τόσο συγκλονισμένος από τη θέα της καμένης πατρίδας μας που πια δεν έβλεπα τίποτα »…

Και σε αυτό το σημείο, κάποιοι αφελείς καλών προθέσεων πλην ανερμάτιστοι «πελάτες» του θα βγάλουν τα μαντήλια για να σκουπίσουν τα δάκρυα συμπαράστασης στον πόνο και την οδύνη του μεγάλου αρχηγού που έχει σηκώσει στους ώμους του την Ελλάδα και τα προβλήματά της...

Ο κος Καρατζαφέρης, είναι η μεταμοντέρνα έκδοση του Νίκου Ξανθόπουλου στην πολιτική σκηνή.


Δάκρυα, πόνος, μύξα, οργή, σφίξιμο του σαγονιού,κοιτάγματα στο πλάι καθώς μιλάει για να μας πει ότι ψάχνει το δίκιο που τον πνίγει, θεατρικές παύσεις στο λόγο βγαλμένες από image making του 80 απευθύνεται απελπιστικά στο πιο καθυστερημένο τμήμα της κοινωνίας μας, και κάνει ότι μπορεί για να το διατηρήσει εκεί και ακόμα πιο κάτω.

Και το αποκορύφωμα βέβαια, το «λαϊκό αίτημα» που ως εκφραστής του πάνδημου ξεστομίζει:

ο διορισμός στο Δημόσιο των μελών των οικογενειών των δύο άτυχων πιλότων

…«Εγώ είμαι εδώ ρε μαλάκες και καθαρίζω για σας να 'ουμ. Δοξάστε με».


ΥΓ: Ευχαριστούμε τον φίλο αναγνώστη μας Σόλοικο Λόγο για την επισήμανση και αποστολή του άρθρου της Ελευθεροτυπίας.

ΥΓ2: πραγματικά περιμένω να γίνουν οι Βουλευτικές Εκλογές στην Ελλάδα , όποτε κι αν γίνουν για να "βουτήξω" στα δυο αγαπημένα μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια -για όσους με γνωρίζουν- θέματα: Περιβάλλον και Κύπρος.

Βεβαίως, αν οι εκλογές στην Ελλάδα δεν γίνουν το φθινόπωρο, τότε θα έχουμε παράλληλες πορείες με τις εξαιρετικά κρίσιμες Προεδρικές στην Κύπρο, στις οποίες κυριολεκτικά θα παιχθεί το μέλλον της νήσου ως Ομοσπονδιακά ενωμένης ή ως οριστικά και αμετάκλητα διχοτομημένης.

ΥΓ3: Απορώ με ορισμένους φίλους που εμμένουν στην άποψη πως κάνουμε διαφήμιση στον Καρατζαφέρη και το μαγαζί του. Απορώ. Όχι τίποτα άλλο και αυτοί, έχουν ορισμένα θεματικά αντικείμενα στα οποία βάλλουν διαρκώς και, κατά τη γνώμη μας άριστα πράττουν.

Διαφήμιση, είναι άλλοι που του κάνουν και είναι γνωστοί. Και αναρωτιέται κανείς γιατί επιθυμούν να τον καταστήσουν πιο υπαρκτό από όσο είναι.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή