22 Δεκ 2007

Ιλίου Σκοτεινότερον...

22 Δεκ 2007 , 12:32 μ.μ.
Στην ταχύτατα εκφασιζόμενη κοινωνία μας δεν φυτρώνουν μόνο Καρατζαφέρηδες. Αυτοί, αν θέλετε, αποτελούν τα ήδη ώριμα φρούτα ενός βαθύτατα απορρυθμισμένου περιβάλλοντος, απροστάτευτου από Θεσμούς και τελείως ακάλυπτου από Κοινωνική Παιδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που αγριεύει η σιωπή στο όποιο όνειδος, η ανοχή στο έγκλημα, η κάλπικη αξιοπρέπεια της στρουθοκαμήλου που βυθίζει το κεφάλι στην άμμο για να μη βλέπει ό,τι συμβαίνει δίπλα της.

Εύστοχο και πάλι το άρθρο του Γιώργου Πήττα στην εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου, που όπως πάντα το αναδημοσιεύει στο blog του Στήλη Άλατος
http://politispittas.blogspot.com/

--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--0--

Ω ναι, ιδού το πρόσωπο το λαμπρό και το ολόφωτο της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας. Σιωπηλό, μουλωχτό, κουτοπόνηρο, έμπλεο μιας δήθεν αλληλεγγύης που σφραγίζει στόματα, χαμηλώνει τα βλέμματα , αποστρέφει διαρκώς το φως από την τραγωδία που ξετυλίγεται δίπλα, κάτω από τη μύτη μας.

Τα γεγονότα ξέρετε, περιέχουν αν όχι πάντα, συχνά πυκνά συμβολισμούς.

Έτσι, το ένοχο πλέγμα των προσώπων, είναι χαρακτηριστικό στο τι αντιπροσωπεύει.

Η «μάνα» ο «φίλος της μάνας» ο «σεβαστός ηλικιωμένος» ο «ιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας» και, η απαραίτητη πια σε κάθε σπίτι της νεοελλάδος «Οικιακή Βοηθός».

Το πλέον εμετικό κατά τη γνώμη μου, το πούλμαν με τους «πιστούς» που ήρθαν να συμπαρασταθούν στον ιερέα.

Φτύνοντας κατάμουτρα και τη δικαιοσύνη που δεν έχει αποφανθεί ακόμα για την ενοχή (ή την αθωότητα) των κατηγορουμένων.

Αυτοί οι «πιστοί» είναι που, αν ό,τι συνέβη είχε γίνει στη γειτονιά τους, θα έκλειναν το στόμα και θα επέλεγαν τη διαιώνιση του φρικτού μαρτυρίου των μικρών παιδιών.

Γιατί;

Γιατί η «ντροπή» τάχα δεν μας αφορά.

Γιατί είναι καλύτερη η συνενοχή παρά η παρρησία και η αρετή της καταγγελίας.Η συνενοχή είναι ένα χάπι που μπορούμε να καταπιούμε με λίγο νερό.

Η καταγγελία, απαιτεί αντιστάσεις ηθικές και αξιοπρέπεια.

Απαιτεί να λέει κάποιος «εγώ αυτό, δεν θα το επιτρέψω να συμβαίνει και να το ξέρω».

Πραγματική αξιοπρέπεια και όχι αυτήν την υποκριτική που επιβάλλουν τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».Ας κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια.

Αυτά τα γεγονότα δεν συμβαίνουν τώρα, ούτε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δεν φταίνε οι Αλβανοί, οι Ρουμάνοι και τα υπόλοιπα εθνικά μας εξιλαστήρια θύματα.

Που στο κάτω –κάτω είναι απλά οι καθρέφτες του άδειου μας προσώπου-που λέγαμε και πριν από μία εβδομάδα.

Από παιδί μικρό θυμάμαι τέτοιες ιστορίες να βγαίνουν κάθε τόσο, και να καλύπτουν το πανελλήνιο με την δυσωδία τους.

Για να ξεχαστούν την άλλη μέρα και να έρθουν ίσως στην επιφάνεια, με την επόμενη αποκάλυψη.Το σκηνικό, πάντα το ίδιο. Τα πρόσωπα, επίσης.

Ο ιερέας, αμέτρητες φορές, κάπου εκεί να πρωταγωνιστεί.

Η λεγόμενη Ιερά Σύνοδος πάντα απούσα και ουδέποτε καταγγέλλουσα.

Φαίνεται, πως όλοι αυτοί, είναι πεπεισμένοι για την απουσία του Θεού τους και για αυτό τον αγνοούν τόσο προκλητικά. Κάτι θα ξέρουν…

Όταν πια τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο και η κατάσταση επιβάλλει να πάρουν θέση, τότε οι Ιεροί Εκπρόσωποι βγαίνουν στα κανάλια –με άνεση περισσή ως τηλεοπτικοί αστέρες- για να ψελλίσουν κάποια μισόλογα και πως «ένας» ιερέας δεν είναι όλη η εκκλησία και πως τάχα η Σύνοδος θα επιληφθεί του ζητήματος.

Έλεος «άγιοι πατέρες», έλεος. Είναι κωμικοτραγικό να σας βλέπει κάποιος να συμπεριφέρεστε χειρότερα και από κάτι ελεεινούς πολιτικάντηδες περασμένων δεκαετιών, για να δικαιολογήσετε τα απολύτως αδικαιολόγητα.

Γιατί τουλάχιστον δεν κρύβεστε;

Αρκετή μαυρίλα έχει ο κόσμος, δεν αντέχει και τη δική σας!

Η κοινωνία χρειάζεται επειγόντως Ανεξάρτητες Αρχές στελεχωμένες με νέους ενημερωμένους επιστήμονες που να μπορούν να παρεμβαίνουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προστατευθούν τα παιδιά και όλα τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα δε, με αυτή την φρικτή αφορμή, επανέρχεται επιτακτικά το ζήτημα απόλυτου διαχωρισμού Πολιτείας –εκκλησίας, με την τελευταία να μην έχει απολύτως κανένα νομικό προνόμιο έναντι των λοιπών.

Είναι, Ηλίου Φαεινότερον.

ΥΓ 1. Μόλις χθες το βράδυ άκουσα στις ειδήσεις για νέο «σκάνδαλο» ερωτικών εκβιασμών και παρενοχλήσεων εκ μέρους ιερέως προς κάποιον νέο άνθρωπο…Και όλοι ξέρουμε βέβαια πως ισχύει η απόλυτη αρχή, πως για κάθε ένα γεγονός που βγαίνει στην επιφάνεια, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα εκατό που μένουν στη θολούρα του πάτου

ΥΓ2. Υποχρεώσεις επαγγελματικές θα με κρατήσουν έξω από το σπίτι την ώρα που συνήθως ανεβάζω το άρθρο, που είναι πάντα λίγο μετά την ηλεκτρονική έκδοση του Πολίτη. Επειδή ενδέχεται να αργήσω πολύ, περνάω το άρθρο στο blog νωρίτερα από ότι συνήθως…


ΥΓ3. Πριν από λίγο, αγόρασα την εφημερίδα από το περίπτερο…Είδα, πως οι διορθωτές , επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη φαντασίας , πήραν τον τίτλο του άρθρου «Ιλίου Φαεινότερον» και τον μετέτρεψαν στο γνωστό...Ηλίου Φαεινότερον, λειτουργώντας μεν με «ορθά ορθογραφικά αντανακλαστικά» αγνοώντας δε, το Ίλιον στην Ελλάδα, όπου και συνέβησαν τα όσα περιγράφουμε πιο πάνω.

Κρίμα, γιατί ο Πολίτης όπως και άλλες Κυπριακές εφημερίδες, ασχολήθηκαν με την απαίσια υπόθεση και το Ελλαδικό Ίλιον σκόρπισε το σκοτάδι του σε ολόκληρο τον Ελληνισμό




Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή