23 Σεπ 2010

Ο Άδωνις, η Κανέλλη, ο πληθυντικός ευγενείας και ο δυϊκός

23 Σεπ 2010 , 12:29 μ.μ.
Ακολουθεί σύντομο και ανάλαφρο ποστ προς τέρψη και ευθυμία, με αφορμή το παρακάτω απόσπασμα από βίντεο που αναδημοσιεύτηκε στο tvxs.




Σε ολόκληρο το βίντεο (εάν πατήσετε το λινκ) πολλά ίσως βρείτε να σχολιάσετε και να γελάσετε (και μετά θέλει να πάμε στην εκπομπή του να κάνουμε λέει ... διάλογο!).

Αλλά ας του πει κάποιος βρε παιδιά ότι ο δυϊκός δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον πληθυντικό ευγενείας, απλά ήταν ένας ακόμα αριθμός στην αρχαία γραμματική ανάμεσα σε ενικό και πληθυντικό, και αναφερόταν σε δύο πρόσωπα ή πράγματα (ενώ ο ενικός σε ένα, και ο πληθυντικός σε τρία και πάνω). Πληθυντικός ευγενείας στα αρχαία δεν υπήρχε. Τελεία.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά τώρα που άρχισαν και τα μαθήματα της ελληνικής αγωγής, να μην αποβλακωθούν τελείως οι έρμοι οι μαθητές του. Δε φτάνει που θα μάθουν ότι ο Ισοκράτης ήταν εθνικιστής κι ο Πλάτωνας ρατσιστής, να μπουρδουκλωθούν και στη γλώσσα; τς τς τς.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο Άδωνης να τα γνωρίζει όλα αυτά, απλά να σκέφτηκε ότι πρέπει οπωσδήποτε να πετάξει μία ατάκα για να μη φανεί ότι τον τάπωσε η μιαρή κομμουνίστρια (και μάλιστα επαναλαμβάνει τη μπαρούφα του δύο φορές, δυϊκός γαρ). Πράγμα που θα απεδείκνυε το πόσο σέβεται τη νοημοσύνη των ακροατών του.

Για μια λοιπόν ακόμα φορά μας βάζει στο δίλημμα αν είναι άσχετος ή γκαιμπελίσκος. Τι δυϊκό κακό κι αυτό!

Για τον πληθυντικό ευγενείας, μετά από κοπιαστική έρευνα και πολύωρη αναζήτηση, βρήκα αυτές τις πληροφορίες. Εάν γνωρίζετε κάτι παραπάνω, ρίχτε το στα σχόλια. Όσο για με, απολογούμαι λέγοντας ότι τον χρησιμοποιώ διότι είμαι αστός και σας σέβομαι, που θα'λεγε κι ο Άδωνης :Ρ
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή