14 Σεπ 2010

Τα μπουμπούκια της ΔΕΘ, ο Ψινάκης και μια περίπτωση κλοπυράιτ

14 Σεπ 2010 , 3:59 μ.μ.

Πριν λίγο καιρό ο μητροπολίτης Άνθιμος με τη συνεπικουρία του Καρατζαφέρη και εθνικιστικών κύκλων δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραστεί στη 75η ΔΕΘ επειδή θεωρούν τον διευθυντή της Γιάννη Κωνσταντίνου πως δεν συμβαδίζει με τα εθνικά τους κριτήρια. Κατηγορείται ο Κωνσταντίνου πως συμμετείχε σε εκδήλωση που πρωοθούσε τη σκοπιανή προπαγάνδα, που στην ουσία ήταν μια παρουσίαση του αναγνωστικού Abecedar, καθώς πως δήλωσε ότι είναι “ελληνόφωνος Ευρωπαίος”. Όπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία:

Μπλόκο στη ΔΕΘ σχεδιάζει όμως και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους ο κ. Άνθιμος φέρεται αποφασισμένος να μην παραστεί στις τελετές αγιασμού και εγκαινίων, εφόσον θα συμμετάσχει σε αυτές ο κ. Κωνσταντίνου. Τη θέση αυτή αναμένεται να τη διατυπώσει και εγγράφως προς τη διοίκηση της ΔΕΘ, μόλις λάβει την πρόσκληση, για να παραστεί στις εκδηλώσεις, η οποία πρόκειται να σταλεί αύριο. Πέρα από το ζήτημα των επίμαχων δηλώσεων του προέδρου της ΔΕΘ ο κ. Άνθιμος έχει προηγούμενα με τον κ. Κωνσταντίνου, καθώς ο τελευταίος με την ιδιότητα του δικηγόρου για λογαριασμό πελατών του είχε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή των εργασιών κατασκευής ξενώνα σε οικόπεδο 32 στρεμμάτων στο Πανόραμα, υπόθεση που είχε ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία.

Μόνο που όταν έφτασε η ώρα των εγκαινίων, ο μητροπολίτης Άνθιμος δεν τήρησε την υπόσχεσή του και είδαμε στα τηλεοπτικά δελτία πως ιερούργησε την έναρξη της ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού και του διευθυντή της έκθεσης! Συνεπής αν μη τι άλλο ο “αρχιεπίσκοπος των εθνικιστών”, υιοθετεί τελικά και την πολιτική της κωλοτούμπας του ομόφρονός του Καρατζαφέρη.

Από την άλλη, η εφημερίδα Αποκαλύψεις του Σεραφείμ Κοτρώτσου στις 11 Σεπτεμβρίου είχε πρωτοσέλιδο θέμα με τη συμμετοχή στην 75η ΔΕΘ του καταδικασμένου για βομβιστικές επιθέσεις νεοναζιστή Αριστοτέλη Καλέντζη! Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ακύρωση μιας πρόσκλησης της ουγγρικής εφιπποτοξικής ομάδας του Kassai Lajos λόγω οικονομικών περικοπών κι έτσι προτάθηκε στον Καλέντζη, με την ιδιότητα του προέδρου της Εφιπποτοξικής Εταιρείας, να αντικαταστήσει τους ούγγρους στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις! Και μιλάμε για πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα που παρουσιάζεται μπροστά σε κυβερνητικά κλιμάκια. Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός απέφυγε το σκόπελο του να παραστεί σε μια τέτοια εκδήλωση που αν μη τι άλλο γεννά ερωτηματικά για το πως ο Καλέντζης προσκλήθηκε στη ΔΕΘ. Μια εξήγηση υπάρχει ανατρέχοντας στη σχετική ιστοσελίδα της ΔΕΘ όπου βλέπουμε πως ενώ αναφέρονται οι ομάδες Κενταύρων Kassai, αποφεύγεται κάθε ονομαστική αναφορά στον Καλέντζη. Δηλαδή, μπήκε από την πίσω πόρτα...

Αλλά το πλέον τραγελαφικό περιστατικό ήταν η ρίψη ενός παπουτσιού προς τον πρωθυπουργό, μια συνήθεια που φαίνεται πως ασμένως επικροτήθηκε από το σύνολο του πολιτικού φάσματος στο διαδίκτυο (μπλογκ, φόρουμ, Facebook κ.α.). Από μόνη της αυτή η κίνηση είναι προβληματική στο μήνυμα που προσπαθεί να περάσει διότι το σπεκουλάρισμα βρίσκεται πρώτα στην γελοιοποίηση των κοινωνικών αγώνων και κατά δεύτερο στον επικοινωνιακό χορό των ΜΜΕ επισκιάζοντας άλλες πολύ σημαντικότερες κινήσεις. Όμως από την στιγμή που ο χριστιανός ορθόδοξος “ακτιβιστής για δέσιμο”, όπως προσφυώς ονομάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης τον αυτουργό της κίνησης ακτινολόγο Πραπεβέζη (ή όπως αλλιώς λέγεται) πέταξε αλά μουσουλμανικά το παπούτσι, δημιουργήθηκε πρώτα από τα “πατριωτικά” μπλογκ ένα υπερβολικό hype για τον “πατριώτη” που αρχικά κατονομαζόταν ο Σταύρος Βιτάλης, ο γραμματέας τύπου του Πατριωτικού Μετώπου (Ζουράρις, λουκουμάς Σαρρής και σία). Ο γνωστός μας Σταύρος Βιτάλης, που είχαμε ασχοληθεί προ καιρού για τη συμμετοχή του στην Εθελοντική Εθνική Φρουρά στη Βοσνία.

Ενώ τελικά, όλα τα στοιχεία όδευαν στο γεγονός πως άλλος ήταν ο αυτουργός, κάποιος γιατρός Πραπαβέσης ή Φραπεβέζης -κανείς δεν ξέρει πως γράφεται τελικά το επώνυμό του- η επιμονή στις πληροφορίες για τη συμμετοχή του Σ. Βιτάλη στην κίνηση συνεχιζόταν ακάθεκτη. Τελικά το BBC δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου όλως “τυχαίως” ο καμεραμάν είχε συλλάβει όλη τη σκηνή:






Βλέπουμε λοιπόν τον παπουτσοβόλο, που ζήλωσε τη δόξα του Δισκοβόλου του Μύρωνα, αλλά δεν είναι μόνος του: τον συνοδεύει σε πρώτο πλάνο στο βίντεο ο Σταύρος Βιτάλης! Στη συνέχεια αποκαλύπτεται πως η κίνηση είχε αναγγελθεί από την ιστοσελίδα του ΠΑτριωτικού ΜΕΤώπου  μία βδομάδα πριν. Ανάμεσα στα άλλα, αντιγράφουμε τα δύο κύρια σημεία:

Θεσσαλονικείς, κάτοικοι των πολυκατοικιών και από τις δύο πλευρές των λεωφόρων Βασιλίσσης Όλγας και Εγνατίας. Σε εσάς, λόγω των ιδιαίτερων «πλεονεκτημάτων των διαμερισμάτων σας», προκύπτει εκ των πραγμάτων, η «ιδιαίτερη τιμή» να υποδεχθείτε τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου, κατά τη διαδρομή του από το αεροδρόμιο Μακεδονία προς τη ΔΕΘ, όπως του αξίζει: Με τα παλιά σας τα παπούτσια.
[...]
Αν δεν έχετε παλιά παπούτσια στη διάθεσή σας, παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του ΠΑΜ. Θα σας ενημερώσουμε όταν πρέπει, που θα τα βρείτε.


Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν εντελώς γραφικά αλλά ο αντίκτυπος της κίνησης ήταν δυσανάλογα γελοίος σε σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης και είχε μια τραγελαφική παρενέργεια. Το BBC παραδέχτηκε πως το βίντεο ήταν στημένο και το κατέβασε από την ιστοσελίδα του. Όπως αναφέρει το TVXS, ο συνεργάτης του BBC στην Ελλάδα Μάλκολμ Μπράμπαντ είχε έρθει σε επαφή μια μέρα πριν με τον Στέργιο Πραπεβεζή, δράστη της χθεσινής επίθεσης με το παπούτσι εναντίον του πρωθυπουργού και τον ακολούθησε με τη κάμερα για να καταγράψει το περιστατικό. Ο ΒΗΜΑτοδότης γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπράμπαντ έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι για να συνεχίσει να επιβιώνει οικονομικά στην Αθήνα, είναι αναγκασμένος να στέλνει στο ΒΒC «bad news». Ο Μάλκολμ Μπράμπαντ δεν είναι και τόσο άγνωστος στην Ελλάδα, ανάμεσα στα ρεπορτάζ του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και τους μεθυσμένους Βρετανούς τουρίστες στα ελληνικά νησιά, είναι αυτός που είχε προωθήσει το ρεπορτάζ με την υπόθεση της δικαστικού που είχε καταγγείλει κυκλώματα πορνείας και παιδεραστίας σε δικαστήριο της δυτικής Μακεδονίας. Ουδέποτε όμως αποδείχτηκε το παραμικρό γύρω από αυτή την υπόθεση παρόλο που την είχε τροφοδοτήσει και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μέσω της τηλεόρασης.

Αλλά ποστ χωρίς Άδωνη Γεωργιάδη γίνεται; Γρήγορα κι ευσύνοπτα να πούμε πως ο Άδωνης είναι πλέον ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο πολιτικός με την πλέον ιλιγγιώδη προβολή του από τα ΜΜΕ της κουτσομπόλας και του πολιτιστικού σκουπιδαριού. Όμως, ενώ δήλωσε δημόσια την στήριξή του στον Νικήτα Κακλαμάνη ο τελευταίος κάλεσε ως υποψήφιο στο συνδυασμό του τον Ηλία Ψινάκη. Και κλάμα η “πατσαβούρα της Βέρμαχτ”. Αλλά εδώ να δώσουμε τα συγχαρητήρια στον Ψινάκη για μια πολύ έντιμη κίνηση που έκανε προχτές. Έστειλε μέσω του δικηγόρου του εξώδικο σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς γιατί σύμφωνα με το νόμο υπάρχει περιορισμένος αριθμός εμφανίσεων των υποψηφίων από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών! Κι αναρωτιόμαστε εδώ, ο Άδωνης θα πράξει κάτι ανάλογο ή θα στείλει την Ευγενία εκεί όπου ο νόμος τον περιορίζει; Μόνο που σκέφτομαι ότι επί δύο μήνες θα τρώμε στη μάπα τον Λεωνίδα, με πιάνει σύγκρυο.

Κλείνω το ποστ με μια παράκληση προς τους δημοσιογράφους που μας διαβάζουν. Όταν αντιγράφετε κάποιο ποστ από το Jungle Report χωρίς να αναφέρετε την πηγή, κάντε τον κόπο να ασχοληθείτε παραπάνω για να χτενίσετε το κείμενο ώστε να μην φαίνεται η αντιγραφή. Αυτό με αφορμή το ρεπορτάζ του Πέτρου Κασάκου της εφημερίδας Αποκαλύψεις, που ξεσήκωσε ολόκληρα κομμάτια από το ποστ για τον Α. Καλέντζη χωρίς να μας αναφέρει ως πηγή. Η μόνιμη επωδός πως οι μπλόγκερ αντιγράφουν χωρίς να μας αναφέρουν είναι φτηνή δικαιολογία διότι πρώτον δεν είμαστε ενημερωτικό μπλογκ αλλά ερευνητικό και δεύτερο, όταν αντιγράφουμε ένα κείμενο πάντοτε παραθέτουμε την πηγή. Σας ευχαριστούμε που φτάσατε μέχρι εδώ και μας διαβάσατε.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή