8 Απρ 2013

Mein Tragas

8 Απρ 2013 , 7:50 μ.μ.


Πολλοί είδαν χθες βράδυ, στον ΣΚΑΪ, την εκπομπή-πλυντήριο της Χρυσής Αυγής από τον Γιώργο Τράγκα, όπου είχε στο στούντιο 4 χρυσαυγίτες βουλευτές να λένε ό,τι θέλουν χωρίς τον παραμικρό αντίλογο.
Όσοι δεν είχαν την ατυχία να τη δουν, μπορούν να σπεύσουν εδώ: skai.gr/player/TV/?mmid=238569


Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από όσα είπε στον πρόλογο:

Εμένα με χωρίζει μεγάλη απόσταση από τις πολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής, επί διαφόρων θεμάτων. 
[...]
 Ακούω ότι είναι ένα φασιστικό κόμμα, ακούω ότι οι άνθρωποι αυτοί παραβιάζουν τα κόκκινα σε φράσεις και εκφράσεις.
[...]
Έχουν οι έρθει οι άνθρωποι όμως σε πλήθος εκπομπών μου, έχουν πει, έχουν καταθέσει τις θέσεις τους και δεν πρόκειται απόψε να τις επαναλάβω. Μου έχουν πει ότι δεν είναι ναζιστικό κόμμα, έχουν διαψεύσει όλες τις σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις που επικαλούνται διάφοροι και δεν πρόκειται να σας κουράσω απόψε με όλα αυτά. Όμως τους κάλεσα επειδή είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με 2 ερωτήματα. Το πρώτο είναι το περίφημο συνταγματικό τόξο που ακούω. Έχω μια απορία επειδή κοντεύω να κλείσω μισό αιώνα στη δημοσιογραφία. Έχουν ψηφιστεί από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να είναι πάνω από το 10%, επομένως υπολογίζω ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι περίπου στην Ελλάδα δείχνουν σταθερή προτίμηση στη ΧΑ. Η οποία είναι το τρίτο κόμμα. 
[...]
Εγώ κυρίες και κύριοι αν λάβω υπόψιν μου ότι η ΧΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου, πρέπει να πω ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα είναι εκτός συνταγματικού τόξου, άρα δεν καλύπτονται κι απ' το σύνταγμα των Ελλήνων. Διότι ακούγονται και πολλά πράγματα, τα οποία λέγονται με πολλή γρηγοράδα, ενδεχομένως ακούγονται ως συναρμολογημένα με επιχειρήματα, αλλά κάπου εμένα μου προσκρούουν στην κοινή λογική μου, μπορεί να είμαι και νοσηρός. Όταν θα βγάλεις τη Χρυσή Αυγή εκτός συνταγματικού τόξου, θα βγάλεις 1 εκατομμύριο Έλληνες εκτός συνταγματικού τόξου; Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.. είναι νοσηροί όλοι αυτοί; Για περιμένετε ένα λεπτό. Είναι άρρωστοι; Γιατί ψηφίζουν ΧΑ;

Καταρχάς, η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη Χρυσή Αυγή στη συνείδηση των τηλεθεατών του ήταν επιπέδου ρηχής απλουστευτικής καφενειολογίας. Η πολιτική του ανάλυση, τόσο στο ύφος όσο και στην ποιότητα, ήταν πανομοιότυπη με τις ανορθόγραφες ανοησίες που γράφει καθημερινά στο διαδίκτυο ο μέσος αναλφάβητος χρυσαυγίτης για να υποστηρίξει το κόμμα του.

Ακούει, λέει, ότι η Χρυσή Αυγή είναι φασιστικό κόμμα κ.λπ., αλλά, αφού οι χρυσαυγίτες διαψεύδουν στις εκπομπές του ότι έχουν σχέση με τον ναζισμό και με νεοναζιστικές οργανώσεις, για το Γιώργο Τράγκα λήγει εκεί το θέμα και όλα μέλι-γάλα.
Τι κι αν έχουν αποκαλυφθεί και δημοσιευθεί δεκάδες ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα ναζιστικά ιδεώδη της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της, τα οποία φέρουν μέχρι και τατουάζ με "sieg heil" στα χέρια τους, για τον Γιώργο Τράγκα ισχύει η διάψευση των έγκυρων και αξιόπιστων χρυσαυγιτών. Και αύριο αυτός θα συνεχίσει να αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος που ερευνάει για την αλήθεια.

Το άλλο εξωφρενικό είναι ότι αναγνώρισε τη δημοκρατικότητα και συνταγματικότητα της Χρυσής Αυγής έχοντας ως γνώμονα τον αριθμό των ψηφοφόρων της. Λες και τα ναζιστικά κόμματα γίνονται κάθε φορά πιο δημοκρατικά με κάθε νέα ψήφο που κερδίζουν. Μάλιστα, για να ενισχύσει περισσότερο το «δημοκρατικό ποιόν» της Χρυσής Αυγής, ανέβασε και τον αριθμό των ψηφοφόρων της στο 1 εκατομμύριο(!) ...επειδή οι δημοσκοπήσεις της δίνουν γύρω στο 10%. Εκτός του ότι είναι αυθαίρετο και δημοσιογραφικά άκρως αντιδεοντολογικό να βγάζει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για αριθμό ψηφοφόρων από τις δημοσκοπήσεις, μόνο τα μαθηματικά του Γ.Τράγκα μπορούν να εξηγήσουν πως γίνεται το ΠΑΣΟΚ με 12,3% στις προηγούμενες εκλογές να έχει μόνο 755 χιλιάδες ψήφους.

Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, μπούρδες, υπερβολές και υπεραπλουστεύσεις. Ήτοι, τα μοναδικά και απαραίτητα συστατικά για να επιτευχθεί το ξέπλυμα και η νομιμοποίηση ενός ναζιστικού κόμματος όπως η Χρυσή Αυγή.

Το χθεσινό δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γ. Τράγκας έβαζε πλάτη στη Χρυσή Αυγή. Αυτό το κάνει συστηματικά από τότε που η Χρυσή Αυγή άρχισε να παίζει στην επικαιρότητα. Τόσο στο περιοδικό του όσο και στις εκπομπές του, καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι χρυσαυγίτες είχαν σταθερή παρουσία και πάντα χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντίλογο. Και αυτό όχι γιατί ο Γ.Τράγκας έγινε ξαφνικά ναζιστής, αλλά επειδή, εκτός από σόουμαν ραδιοφωνατζής και εκπομπάρχης, είναι πάνω απ' όλα μπίζνεσμαν.  Στο όνομα του ντόρου, της τηλεθέασης και της αύξησης των πωλήσεων του περιοδικού του δεν θα δίσταζε να νομιμοποιήσει το οτιδήποτε. Γιατί η Χρυσή Αυγή του 10%, και κυρίως οι ψηφοφόροι της, είναι κι αυτοί πελάτες, και η μη δυσαρέστηση του πελάτη ανήκει στα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης μπίζνας.

Ακολουθεί το άρθρο που έγραψα πριν 1 περίπου χρόνο στο 6ο τεύχος του UNFOLLOW, όταν μου έγινε για πρώτη φορά αντιληπτό το αλισβερίσι του Γ.Τράγκα με τη Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως θα δείτε, διαφήμιζε μάλιστα και το περιοδικό του στην ιστοσελίδα της.
Η αναδημοσίευση είναι εμπλουτισμένη με screenshots και συνδέσμους.

____________________


Mein Tragas

Ο Γιώργος Τράγκας είναι αντιναζιστής.

Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί όταν κάθε πρωί από τη ραδιοφωνική του εκπομπή κατακεραυνώνει τη γερμανική οικονομική πολιτική της Μέρκελ, με φράσεις όπως «οι ναζί ξανακαίνε την Ελλάδα», «το κατεχόμενο γερμανικό προτεκτοράτο», «το 4ο οικονομικό Ράιχ» κ.α.. Ενώ τις δυο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, λόγω της μνημονιακής τους πολιτικής, τις αποκαλεί δοσιλογικές, παρουσιάζοντας μάλιστα τον ΓΑΠ ως την ενσάρκωση του Τσολάκογλου. Σε μια τηλεοπτική του εκπομπή, μάλιστα, για να δείξει πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, είχε στολίσει το γραφείο του με φωτογραφίες του Χίτλερ και της Μέρκελ, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής στεκόταν δίπλα του δυό άντρες ντυμένοι με τη ναζιστική στολή της Βέρμαχτ.

Ωστόσο, παρ' όλη την απέχθειά του στο ναζισμό, παρ' όλη αυτή την πρόθυμη ευκολία απόδοσης τέτοιων χαρακτηρισμούς στους Γερμανούς και τη Μέρκελ, για τους αυθεντικούς νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τους δηλωμένους, βάσει δικών τους κειμένων, λάτρεις του Χίτλερ και του δοσίλογου Τσολάκογλου, ο Γιώργος Τράγκας δεν βρήκε ποτέ να πει ούτε μισή κουβέντα.

Στην αρχή θεώρησα πως ίσως αποφεύγει να αναφερθεί αναλυτικά σε αυτούς με το σκεπτικό να μην τους διαφημίσει. Η σκέψη αυτή ακυρώθηκε όταν μια μέρα είδα το Νίκο Μιχαλολιάκο καλεσμένο στην τηλεοπτική του εκπομπή. Η όλη συνέντευξη ήταν ουσιαστικά ένα καθαρτήριο για τον φύρερ της Χρυσής Αυγής που, χωρίς ίχνος αντιλόγου, ή κάποιας αντιπαράθεσης στοιχείων που να αποδεικνύουν το αντίθετο από όλα αυτά που ψευδώς ισχυριζόταν, απάντησε σε όλες τις «λασπολογίες» που τον θέλουν ναζιστή, υμνητή του Χίτλερ, συνεργάτη με γερμανικές ναζιστικές οργανώσεις κ.λπ..

Η συνέντευξη αυτή επαναλήφθηκε περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, αλλά αυτή τη φορά στο μηνιαίο περιοδικό του Τράγκα που κυκλοφόρησε 2 εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου 2011.
Αγόρασα το περιοδικό υποθέτοντας πως αυτή τη φορά μπορεί να έχει ασκηθεί περισσότερη πίεση στο Μιχαλολιάκο, μιας και τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει δεκάδες ντοκουμέντα στο διαδίκτυο, αλλά και στις εφημερίδες, με παλιά έντυπα της Χρυσής Αυγής, στα οποία ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, εξέφραζε ανοιχτά και ενυπόγραφα την πίστη του στα ιδεώδη της ναζιστικής Γερμανίας, κλείνοντας μάλιστα τα κείμενά του και με ένα "HEIL HITLER".

Προτού ανοίξω το περιοδικό για να διαβάσω, έτυχε να ρίξω μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Όταν είδα εκεί να πρωτοστατεί φαρδιά-πλατιά μια διαφήμιση για το εν λόγω «αποκαλυπτικό τεύχος» που «κυκλοφορει σήμερα στα περίπτερα», κατάλαβα πως η επτασέλιδη συνέντευξη με τίτλο «Στα άδυτα του αρχηγείου της Χρυσής Αυγής» θα ήταν άλλο ένα πλυντήριο για τον Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή, ανάλογο με αυτό που έλαβε χώρα στην τηλεοπτική εκπομπή. Επιβεβαιώθηκα πλήρως.

(κλικ για μεγέθυνση)

Το γεγονός με ξένισε, διότι ήταν η πρώτη φορά που είδα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, που διαλαλεί πως ..εναντιώνεται σε όλους, να διαφημίζεται κάποιο άλλο έντυπο πέραν αυτών της οργάνωσης, παρουσιάζοντας μάλιστα επιμελώς και τους τίτλους των κυρίως θεμάτων με τα οποία το περιοδικό του Τράγκα καταπιανόταν.
Υπέθεσα πως η διαφήμιση θα οφείλονταν στη συνέντευξη του Μιχαλολιάκου. Σκέφτηκα πως την θεώρησαν επιτυχημένη, εξυπηρετούσε την εικόνα του κόμματος και απλώς, λόγω των επερχόμενων εκλογών, ήθελαν να διαβαστεί από πολλούς.

Η απάντηση σε όλα μου ήρθε ένα μήνα αργότερα, στις 4 Μαΐου, πάλι από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, όταν είδα τη νέα μεγάλη διαφήμιση για το περιοδικό του Τράγκα που κυκλοφορούσε εκείνη τη μέρα, και αυτή τη φορά χωρίς καμιά συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στα περιεχόμενα του περιοδικού.

(κλικ για μεγέθυνση)

Δεν είχα λάβει υπόψιν αυτό που σίγουρα έχουν συνέχεια υπόψιν τους ο Τράγκας και ο Μιχαλολιάκος: Ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ανέβασαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, και προφανώς ενημερώνονται από το site της, αποτελείται από απογοητευμένους δεξιούς που το πρωί ακούνε την εκπομπή του Γιώργου Τράγκα.




ΥΓ.: Μετά από αυτό το άρθρο δεν ξαναέπαιξε διαφήμιση για το περιοδικό του Τράγκα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, αλλά όπως φαίνεται το αλισβερίσι συνεχίστηκε κανονικά.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή