7 Μαρ 2013

South of the Border - Η ταινία του Όλιβερ Στόουν για τον Ούγκο Τσάβες

7 Μαρ 2013 , 7:01 μ.μ.

Στις 5 Μαρτίου 2013 έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, μετά από δίχρονη μάχη με τον καρκίνο. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα θα γραφτούν στο μέλλον από φίλους και εχθρούς για την πολιτική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του.

Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε κάποια ανάλυση γύρω από τη ζωή και το έργο του, παραθέτουμε την ταινία που γύρισε πριν μερικά χρόνια ο Όλιβερ Στόουν για τον πρόωρα χαμένο ηγέτη.

Η ταινία ονομάζεται "South of the Border" (μτφρ: "Νοτίως των συνόρων", σ.σ. των ΗΠΑ) και είναι ίσως η πιο δυνατή μαρτυρία για το πρόσωπο του Τσάβες, καθώς παρακολουθεί την πορεία του σε πρώτο πλάνο. Με λίγα λόγια είναι μια ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Τσάβες. Όπως την αποκάλεσε ο συγγραφέας του ντοκιμαντέρ Ταρίκ Αλί, πρόκειται για μια "πολιτική ταινία δρόμου" (a political road movie). 

O Στόουν, ίσως ο κατεξοχήν πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης του Χόλυγουντ, ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική, από τις Άνδεις μέχρι την Αργεντινή και από το Εκουαδόρ μέχρι την Κούβα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το φαινόμενο που προκάλεσε η παραμονή του Τσάβες στο τιμόνι της Βενεζουέλας από το 1999 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα συνομιλεί και με άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως τον Έβο Μοράλε της Βολιβίας, τον Κριστινα Κίρχνερ της Αργεντινής, τον Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού, τον Φερνάντο Λούγκο της Παραγουάης, τον Ραούλ Κάστρο της Κούβας και τον Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ του ο Όλιβερ Στόουν επιχείρησε να δώσει μια άλλη εικόνα στο κοινό των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, πέρα από την άκρως μεροληπτική σε βάρος του εικόνα που έδιναν συστηματικά τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Θέλησε να διερευνήσει αν πρόκειται για τον "δικτάτορα, αυταρχικό, κλόουν" που παρουσίαζε η κυρίαρχη προπαγάνδα των Ηνωμένων Πολιτειών ή για κάτι άλλο που αξίζει να παρατηρηθεί. Το αν ο Στόουν πέτυχε το σκοπό του μπορεί να κριθεί μόνο από όσους παρακολουθήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το South of the Border έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας του 2009 και είναι ίσως το σημαντικότερο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για τον Ούγκο Τσάβες, όσο αυτός ήταν ακόμα εν ζωή.

Η παρακολούθησή του είναι δυνατή μόνο με αγγλικούς υποτίτλους.



Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή