11 Οκτ 2010

Το περί δικαίου αίσθημα και ο Μελίστας

11 Οκτ 2010 , 7:41 μ.μ.


Σήμερα ανακοινώθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου στην Άμφισσα για τον Επαμ. Κορκονέα και τον Βασ. Σαραλιώτη, ισόβια κάθειρξη για τον πρώτο και δέκα χρόνια φυλάκιση στον δεύτερο. Ειδικότερα,

Το δικαστήριο είχε μετατρέψει την κατηγορία εις βάρος του Επαμ. Κορκονέα από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατά πλειοψηφία 4 - 3. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου -τρεις ενόρκους και έναν δικαστή-, ότι ο Κορκονέας πήγε στο σημείο για να σκοτώσει. Στην απόφαση μειοψήφησαν η πρόεδρος , ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. (Ελευθεροτυπία)

Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το σημείο διότι φανερώνει πως ουσιαστικά οι ποινές ήταν προϊόν λαϊκής δικαιοσύνης. Προσέξτε, η σύνθεση του Κακουργιοδικείου αποτελείται από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους. Από αυτούς, ένας δικαστής και τρεις ένορκοι καταδίκασαν τον Κορκονέα σε βαρύτερη ποινή από την αρχική. Αυτό σημαίνει, πως αν η υπόθεση συνεχίσει από το Εφετείο στον Άρειο Πάγο, δεν θα υπάρχει το λαϊκό έρεισμα αλλά μία ζύγιση μέσα σε αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο. Η δικαιοσύνη, ξέρουμε καλά, είναι τυφλή, ορισμένες φορές σε σημείο που μπορεί να γίνεται παρεξηγήσιμα τυφλή.

Δεν γίνεται να μη θυμηθεί κανείς τον Θανάση Μελίστα, το δολοφόνο του Μιχάλη Καλτεζά. Σε πρωτόδικο βαθμό καταδικάστηκε σε 2,5(!) χρόνια αλλά απαλλάχτηκε στο δεύτερο βαθμό. Έτσι λοιπόν, το να πανηγυρίζουμε για μια ποινή που πιθανό είναι να ανατραπεί δεν είναι κάτι που μπορεί να ικανοποιεί παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Βέβαια, άλλες οι εποχές και άλλες οι συνθήκες σε σχέση με το 1986 και το σήμερα. Αλλά ας μην παύουμε ποτέ να εφησυχαζόμαστε γιατί το Κράτος -αυτό το βαθύ και σκοτεινό τούνελ με τις πολλές δύσοσμες διακλαδώσεις- έχει αποδείξει πολλές φορές πως μπορεί να προστατεύσει τα Παιδιά του.

ΥΓ. Θυμίζω πως πυροβολήθηκε ο Μιχ. Καλτεζάς: στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή