7 Απρ 2014

Το βίντεο με τον Άδωνη να φωνάζει σύνθημα του Γκαίμπελς και οι γελοιότητες περί χάλκευσης

7 Απρ 2014 , 5:37 μ.μ.
Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε χθες ένα βίντεο στο οποίο o Άδωνις Γεωργιάδης φωνάζει μαζί με τους οπαδούς του τη γνωστή φράση του υπουργού προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, Γιόζεφ Γκαίμπελς, «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», το οποίο αποτελεί και ένα από τα βασικά συνθήματα που χρησιμοποιούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο.

Για την ιστορία, η ακριβής φράση ήταν «Όμως όταν φύγουμε τότε η γη θα τρέμει» («aber wenn wir abtreten, dann soll der Erdkreis erzittern»). Αυτό το είχε πει, κλείνοντας πίσω του δυνατά την πόρτα, μετά από ένα τσακωμό που είχε με τον στενό του συνεργάτη Hans Fritzsche όταν ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε στο Βερολίνο. Ο πανικός τότε ήταν έκδηλος στο Führerbunker, στο καταφύγιο του Φύρερ δηλαδή, τα νεύρα τεντωμένα και οι συνεχείς τσακωμοί μεταξύ τους ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Το βίντεο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σάλος και να αναπαραχθεί μαζικά στο διαδίκτυο και όπου αλλού δεν παρέχεται μιντιακή προστασία στην κυβέρνηση. Γιατί, όσο να 'ναι, δεν είναι δα και καθημερινό φαινόμενο να βλέπεις έναν υπουργό Υγείας μιας υποτίθεται δημοκρατικής κυβέρνησης να φωνάζει ναζιστικά συνθήματα.

Όλα καλά ως εδώ -τρόπος του λέγειν- μέχρι που οι συνεργάτες του Κώστα Βαξεβάνη τηλεφώνησαν στον Άδωνη Γεωργιάδη για να ζητήσουν εξηγήσεις. Η απάντηση του υπουργού ήταν:
«Είναι καταφανώς φτιαγμένο το βίντεο και θα ήθελα εάν βρείτε ποιος το “έφτιαξε” να μου τον πείτε και εμένα για να του κάνω μήνυση...»
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μείναμε έκπληκτοι ακούγοντάς τον να μιλάει για «χάλκευση». Γιατί ξέραμε μεν ότι πρόκειται για κάποιον που έχει χτίσει την πολιτική του καριέρα κάνοντας το ψέμα επάγγελμα, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα έφτανε ακόμα και σ' αυτό το αισχίστης υποστάθμης επίπεδο να επιχειρεί να ακυρώσει τα μάτια και τ' αυτιά μας.

Και το λέμε αυτό γιατί το βίντεο αυτό είναι του JUNGLE-Report. Εγώ ο ίδιος προσωπικά, ο γράφων αυτού του κειμένου, είχα πάρει τότε το κομμάτι στο οποίο φωνάζει το σύνθημα του Γκαίμπελς από βίντεο ομιλίας του σε εκδήλωση της Νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ. το 2009.

Επίσης το απόσπασμα αυτό δεν δημοσιεύθηκε χθες για πρώτη φορά από την Εφημερίδα των Συντακτών. Το είχαμε συμπεριλάβει σε βίντεο που είχαμε δημοσιεύει πριν 5 χρόνια, το Μάιο του 2009 στο youtube, και το όποιο είχε να κάνει με μια αντιπαράθεση που είχαμε τότε με τον Άδωνη επειδή διαστρέβλωνε στις εκπομπές του τα κείμενα του Ισοκράτη.

Ακολουθεί το βίντεο του 2009 -το επίμαχο απόσπασμα θα το δείτε στο λεπτό 1:08


Βίντεο με το απόσπασμα στα φυσικά του χρώματα


Τότε, το 2009, είχαμε μια κόντρα για τον Ισοκράτη που κρατούσε πολλές μέρες (όσοι έχουν όρεξη για διάβασμα μπορούν να διαβάσουν όλο το σίριαλ στα εξής λινκ 1, 2, 3). Εμείς γράφαμε για τις παραχαράξεις του στην αρχαιοελληνική γραμματεία και ο Άδωνης τα διάβαζε και μας απαντούσε μέσα από τις εκπομπές του. Και φυσικά, τότε, δεν είχε βγάλει την παραμικρή τσιμουδιά για το απόσπασμα όπου φωνάζει το ναζιστικό σύνθημα του Γκαίμπελς, ότι δηλαδή επρόκειτο για «προϊόν χάλκευσης», όχι μόνο γιατί είχαν περάσει μόνο μερικές βδομάδες από τότε που το φώναξε, αλλά και γιατί θα τον έπαιρναν με τις πέτρες και οι ίδιοι οι νεολαίοι του ΛΑ.Ο.Σ. που το φώναζαν μαζί του.

Θα πει κανείς, και γιατί δεν το είχατε κάνει τότε θέμα που φώναζε ναζιστικά συνθήματα; Επειδή τότε ήταν καθημερινότητα στο ΛΑ.Ο.Σ. να ακούγονται τέτοια συνθήματα. Δεν αποτελούσε δηλαδή κάτι το αναπάντεχο και το σοκαριστικό. Γράφαμε τότε για μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής που δήλωναν «εθνικοκοινωνιστές» (κοινώς ναζιστές), γράφαμε για τους χρυσαυγίτες στα ψηφοδέλτιά τους, γράφαμε για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στις εκδηλώσεις τους κλπ. Εν ολίγοις, το συγκεκριμένο σύνθημα στις εκδηλώσεις και στις πορείες του ΛΑ.Ο.Σ. προκαλούσε τόση εντύπωση όση προκαλεί ακούγοντάς το σήμερα από τους χρυσαυγίτες. Ήταν δηλαδή σε γενικές γραμμές κάτι ανάξιο λόγου και αδιάφορο.

Προφανώς ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέφυγε τώρα στα περί «χάλκευσης» γιατί παρατήρησε στο βίντεο της Εφημερίδας των Συντακτών ότι υπάρχει ένα μικρό "κόλλημα" στα χείλη του την ώρα που φωνάζει «τρέμει η γη». Αυτό οφείλεται σε ψηφιακό λάθος που έγινε κατά την αντιγραφή από το αρχικό βίντεο του JUNGLE-Report στο κανάλι μας στο youtube. Ακόμα και έτσι όμως, δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί η τεχνολογία που να μπορεί να χαλκεύσει κατ' αυτόν το τρόπο οπτικοακουστικό υλικό, ούτε θα βρεθεί ποτέ πραγματογνώμονας που θα βγάλει πόρισμα ότι το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ. Τα λέμε αυτά γιατί κάτι ψέλλισε για μηνύσεις.

Στο αυθεντικό βίντεο όλες οι κινήσεις ρέουν αρμονικά και πεντακάθαρα, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που, ακόμα και βουβό να ήταν το βίντεο, θα μπορούσε κάποιος με ευκολία να διαβάσει από τα χείλη του το σύνθημα του Γκαίμπελς:


Καλούμε τον Άδωνη Γεωργιάδη να ανακαλέσει πάραυτα, γιατί αν συνεχίσει τα περί χάλκευσης τότε είναι πραγματικά αξιοθρήνητος. Μπορεί ο ίδιος να είναι ό,τι είναι, αλλά δεν θα βγάλει όλο τον κόσμο τρελό επειδή φώναζε ναζιστικά συνθήματα. Και αν ψάχνει για πραγματικά χαλκευμένα βίντεο, του προτείνουμε να επισκεφθεί τα γραφεία του Μουρούτη, ή αλλιώς τις ξακουστές μονταζιέρες της ΝΔ.

Επίσης, χρωστάει ακόμα εξηγήσεις, ειλικρινείς εξηγήσεις, για το ναζιστικό σύνθημα που φώναζε.


UPDATE: Τελικά ο Άδωνις φώναζε το ναζιστικό σύνθημα για τη Βόρεια Ήπειρο
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή