6 Απρ 2014

Ησυχία... Κηδεύουν το Τρίτο

6 Απρ 2014 , 2:19 μ.μ.
Την προηγούμενη Κυριακή στην ΑΥΓΗ (23/3), δημοσιεύθηκε το εβδομαδιαίο άρθρο του Κώστα Καναβούρη στη στήλη του "Υπάρχει λόγος" με τίτλο: Τρίτο; Ποιο Τρίτο;  Ένα άρθρο εξαιρετικότατο που το αναδημοσιεύσαμε και εμείς στη σελίδα μας στο Facebook.

Είχα πιστέψει πως τα αποκαμωμένα, αντανακλαστικά της διαλυμένης κοινωνίας μας, δεν θα έφταναν για να αφυπνιστούν και εναντιωθούν σε μία απόπειρα -που διαρκεί ακόμη- παραποίησης ενός ιστορικού σταθμού, μίας ραδιοφωνικής πρωτοπορίας που για τα μέτρα τα ελληνικά αποτελούσε μάλλον πολυτέλεια. Πολυτέλεια όχι γιατί το τρίτο πρόγραμμα ήταν απροσπέλαστο ως καθημερινό βίωμα αλλά γιατί οι άνθρωποι είχαν γίνει αληθινά απροσπέλαστοι, απρόσβλητοι από οποιαδήποτε πρόταση πολιτισμού. Η αρνητική μου αυτή κρίση δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, όταν διάβασα και απάντηση αναγνώστη και παλαιού παραγωγού (κατά δήλωση του) προς το κείμενο του Κώστα Καναβούρη που ανάφερα πιο πάνω. Επρόκειτο για την απάντηση που έστειλε προς την ΑΥΓΗ ο κ. Ιλάν Σολομών  προς την εφημερίδα, η οποία και την αναδημοσευσε, μαζί με μία λιτή πρώτη απάντηση του Κ. Καναβούρη.

Η αρνητική μου κρίση επιβεβαιώθηκε όταν διάβασα στην επιστολή του κ. Σολομών πως "Στο τέλος του 2013 πάρθηκε η απόφαση για την επαναλειτουργία του Τρίτου Προγράμματος, κάτι που επίμονα ζητούσε το κοινό του, πριν ακόμα η ΝΕΡΙΤ ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία της. Ήταν, τι άλλο, παρά η έμμεση αναγνώριση του λάθους για τον «ξαφνικό θάνατο», το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου" Αν το καταλάβατε (και αν το κατάλαβα καλά) ο κ. Ιλάν Σολομών θεωρούσε λάθος το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά αυτό αμνηστευόταν στη συνείδηση του, με την επαναλειτουργία -υπο την ύποπτη ΝΕΡΙΤ- του (ανθυπο-) τριτου προγράμματος.

Επίσης "Σε βεβαιώνω (Σ.τ.Sky Αναφέρεται στον Κ. Καναβούρη) πως παραμένω έξω φρενών για το μαύρο στην ΕΡΤ και τη μη τήρηση των υποχρεώσεων απέναντι στους απολυμένους εργαζόμενους." αλλά θεωρεί τη διαδικασία μετά το γεγονός που τον έκανε "έξω φρενών" υγιή. Πως προέκυψε μία υγιής κατάσταση από μία παρανομία και μία συνταγματική εκτροπή, μόνο ο κ. Ιλάν Σολομών γνωρίζει. Αλλιώς, πρόεκιται για την επιτομή του "ναι μεν αλλά".

Επίσης, γράφει ο κ. Ιλάν Σολομών: "Ένα Τρίτο Πρόγραμμα που απαρτίζεται από ανεπάγγελτους, αργόσχολους και ακατάρτιστους παραγωγούς, θα ήταν ένας... εφιάλτης!". Αλλά δεν εννοεί πως οι νυν ανεπάγγελτοι - αργόσχολοι (όπως βαφτίζει τους απολυμένους πρώην εργαζομένους) της ΕΡΤ ήταν αυτοί που έδιωχναν τους εφιάλτες τόσα χρόνια με την μοναδική τους δουλειά στο Τρίτο.

Είχα αποφασίσει να περιοριστώ στην αναδημοσίευση - κοινοποίηση που κάναμε από το Jungle Report στο Facebook. Σήμερα όμως διάβασα την απάντηση του Κώστα Καναβούρη στον κ. Ιλάν Σολομών και δεν άντεξα. Δεν είναι ένας διάλογος που απλά κοινοποιείται "για ενημέρωση". Αυτή η μάχη είναι μία μάχη μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ πολίτη και ιδιώτη, μεταξύ πολιτιστικής συλλογικότητας και εμπορικής ατομικότητας. Είναι μία μάχη και ένας αντίλογος που αν στη χώρα ετούτη σεβόμασταν το δέντρο του πολιτισμού που ποτίσαμε για αιώνες και που μας έδωσε τους αιώνιους καρπούς του για να τους καμαρώνουμε αλλά και να τους θάβουμε στις χωματερές της ιδιωτικότητας μας (της αδιατάρακτης privacy μας). Αν σεβόμασταν αυτό το δέντρο του πολιτισμού, αυτή η μάχη δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ούτε αυτή η μάχη, ούτε αυτή η επιστολή του κ. Ιλάν Σολομών, ούτε αυτή η κυβέρνηση.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή