12 Δεκ 2008

Dura imperium, sed imperium

12 Δεκ 2008 , 4:27 μ.μ.


Διαβάζουμε σήμερα στο tvxs.gr


Αντιτρομοκρατικός νόμος σε δράση

Με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο πρόκειται να δικαστούν οι 11 ανήλικοι συλληφθέντες στη Λάρισα, ηλικίας 14-16 χρόνων, που συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Λάρισας.

Οι ανήλικοι αφέθηκαν προς το παρόν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ύστερα από σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ενώ θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων σε χρόνο που θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

Όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση κατά συναυτουργία και κατά συρροή, παραβίαση φύλαξης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμούς, εξυβρίσεις, εγκληματική οργάνωση, κλοπές και παράβαση του νόμου περί όπλων.

«Τέτοιες κατηγορίες δεν είχαν απαγγελθεί ούτε για τη 17 Νοέμβρη», δήλωσε επιτροπή συμπαράστασης για τους ανήλικους κατηγορουμένους, η οποία συστάθηκε χτες εξαιτίας αυτού του γεγονότος.


Βλέπετε τη διαφορά; Ο Νόμος και η Τάξη εξαρτούν τις ταχύτητες των αντανακλαστικών τους ανάλογα τους θύτες και τα θύματα και από μια εκ προοιμίου κατηγοριοποίηση πολύπλοκων κοινωνικών αντιδράσεων σε μια στενή αντίληψη περί καταστολής και πολιτικών φρονημάτων. Αντιτρομοκρατικός νόμος για... 15χρονα. Κι απέναντι, οι νταβατζήδες της Δημοκρατίας με τα χάδια και τις θεϊκές εκπορεύσεις για τους φορείς της Τάξης, ή καλύτερα τους λειτουργούς της Κρατικής Βίας.

Στον αντίποδα, σήμερα βγήκε η καταδικαστική απόφαση για τη δολοφονία του άτυχου Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία, ισόβια κάθειρξη στον Χρήστο Σακάτη. Μα θυμόμαστε και τα ισόβια στον δολοφόνο του Τεμπονέρα, Ιωάννη Καλαμπόκα, που στη συνέχεια έγιναν... τρία χρόνια.

Ο δολοφόνος του Μιχάλη Καλτεζά, ο Θανάσης Μελίστας, καταδικάστηκε σε μικρή ποινή με το ελαφρυντικό του βρασμού ψυχής και στη συνέχεια αθωώθηκε πανηγυρικά στο Εφετείο.

Για το πολύπλοκο και στυγνό Ρωμαϊκό Δίκαιο, που το σύγχρονο Δίκαιο είναι απευθείας απόγονός του, αποδίδεται η κλασική ρήση dura lex, sed lex, που θα πει σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Και είναι γνωστή η επιλεκτικότητα των αρχαίων Ρωμαίων στις εφαρμογές των Νόμων τους, ήταν πολύ αυστηροί προς τις κατώτερες τάξεις ενώ η άρχουσα τάξη σφάδαζε από τη διαφθορά, τις αρπαγές, τις πλεκτάνες και τις συνωμοσίες. Οι ιστορικές αναλογίες είναι πλέον εμφανείς.

Σήμερα παραφράζουμε για την περίσταση:
Dura imperium, sed imperium
Σκληρό κράτος, αλλά κράτος

.
Αντί να φτιάξω βίντεο, σκέφτηκα να σας βάλω τους Metallica στο Justice For All.
---------------------

Έκτακτα: Διαβάστε στους Bloopers για την απάτη με τα SMS







_____________________________

Παλιά σχόλια (15)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή