29 Ιουν 2009

Security over freedom

29 Ιουν 2009 , 12:48 μ.μ.

















The man who would choose security over freedom deserves neither

Thomas Jefferson (Τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ 1801-1809)

Στην ΑΥΓΗ της 28/6 και στο άρθρο "Κράτος Όργουελ" γινόταν για μία ακόμα φορά αναφορά, στην προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η χωρίς προϋποθέσεις, γενικευμένη εγκατάσταση μηχανημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών σε δημόσιους χώρους.

Ταυτόχρονα επεκτείνεται το τεστ DNA σε υπόπτους για ασήμαντα πλημμελήματα.

Η εφημερίδα συδέοντας τα γεγονότα Οι μετανάστες ήταν μόνο η αρχή) με τις "νόμιμες" (άρα και ηθικές) ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, όπου

θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη όσοι αλλοδαποί αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη (όχι καταδικαστική απόφαση) για πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, επεκτείνεται σε ζωτικής σημασίας δικαιώματα. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Αυγή", το νομοσχέδιο που καταρτίζεται προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η λήψη δείγματος DNA σε άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών.

Η σύνδεση των δύο ειδήσεων είναι αναπόφευκτη. Οδεύουμε προς την ανάπτυξη ενός -τελευταίας τεχνολογίας- μηχανισμού παραγωγής συνήθων υπόπτων και ταυτόχρονα στην υλοποίηση του Πανοπτικού (Panopticon) της τρομερής φυλακής του δημοκράτη, αντιαποικιοκράτη και αντιαριστοκράτη, Jeremy Bentham.

Το αστείο είναι πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Μάθαμε στωϊκά να υφιστάμεθα τον κρατικό έλεγχο και την επακόλουθη καταστολή ή τελικά η συνεχής παρακολούθηση και η -οιωνεί- "ασφάλεια" είναι αυτό που ζητάμε.

Και αν είναι η "ασφάλεια" αυτό που μας λείπει, είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τη μείωση της αξιοπρέπειας μας καθώς επίσης και την ακύρωση των δημοκρατικών μας ελευθεριών για να την αποκτήσουμε;

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που δε βλέπουν καμία μείωση της αξιοπρέπειας τους στην εντατικοποίηση και την τεχνολογική αναβάθμιση της αστυνομοκρατίας. Υπάρχουν πολλοί που βγάζουν στεναγμούς ανακούφισης ακούγοντας τις οργουελικής φύσης εξαγγελίες.

Είναι όλοι εκείνοι που δε βλέπουν τον εγκληματία (ημεδαπό και αλλοδαπό) ως δυστυχισμένο ανθρώπινο παράγωγο της ασθενούς κοινωνίας αλλά ως αποτυχία της αστυνομικής επιβολής, του "δυσλειτουργικού" αστυνομικού κράτους.

Είναι φυσικό να υπάρχουν άνθρωποι που η λογική τους έχει υποκατασταθεί πλήρως από το θυμικό και από αντανακλαστικά, πλήρως εξαρτημένα από τους σύγχρονους μηχανισμούς (πάρα-)πληροφόρησης. Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, τόσο ανεξέλεγκτη σε σημείο που να μοιάζει επιτηδευμένο, είναι στη καθημερινή βιτρίνα της "ενημέρωσης".

Εγκληματικότητα εις βάρος των πολιτών, που όμως μέρος της οφείλεται και μας τους ίδιους. Η αδυναμία να κατανοήσουμε τον πλησίον μας (κατά τη χριστιανική έννοια) η αδυναμία να αντιληφθούμε τα γεγονότα μόνοι μας, χωρίς να χρειαζόμαστε το μεγεθυντικό (και παραμορφωτικό) τηλεοπτικό φακό, συνιστούν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη που φέρουμε ως πολίτες.

Το αποτέλεσμα της αδυναμίας μας ως πολίτες, την ανεξέλεγκτη (όπως παρουσιάζεται) εγκληματικότητα, λαμβάνουν ως πρόσχημα οι "ιθύνοντες" και επιβάλουν μέτρα και νόμους που ούτε η χούντα του 67 ίσως να μη τολμούσε να αποφασίσει.

Είμαστε έτοιμοι σα λαός.
  • Αρκετά φοβισμένοι, αρκετά ανήμποροι, με ισχυρό περί ιδιοκτησίας, αισθητήριο.
  • Ζούμε σε μία πλαστή και εύκολα ανατρέψιμη ευμάρεια και φοβόμαστε για την απώλεια της.
  • Στο ψυχολογικό πλέγμα που δημιουργούν τα παραπάνω, πρόθυμα ανταλλάσσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας, προκειμένου να μην χάσουμε την "περιουσία" μας.

Τελικά είναι μάλλον καλύτερα έτσι. Για να δικαιωθεί και ο Thomas Jefferson.

ΥΓ. Όλα αυτά την ώρα που η δίωξη των βιτριολιστών της Κούνεβα, έπαυσε.






_____________________________

Παλιά σχόλια (27)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή