1 Απρ 2014

Πολεμώντας τους νεκρούς

1 Απρ 2014 , 5:58 μ.μ.


Κυκλοφόρησαν πρόσφατα φωτογραφίες από μια μάλλον κίτς φωτογράφηση μόδας, σε χριστιανικό νεκροταφείο κάπου στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ακολούθησαν όπως ήταν αναμενόμενο οι γνωστές δηλώσεις αποτροπιασμού για την βεβήλωση του νεκροταφείου από τους αλλόθρησκους.
Το παράδοξο βέβαια είναι ότι ενοχλεί η φωτογράφιση, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός από ότι εδώ ξεθάβουν τους νεκρούς στα τρία χρόνια και πετούν τα κόκαλά τους στα σκουπίδια ή όταν κομμάτια από τάφους βρέθηκαν στο πλακόστρωτο της πλατεία Συντάγματος πριν μερικά χρόνια,  αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία...

Αν θέλεις πάντως να σέβονται τα μνήματα των νεκρών σου, καλό θα είναι και εσύ να σέβεσαι τα μνήματα των άλλων.
Δεκάδες νεκροταφεία αλλόθρησκων σε όλη την επικράτεια απλά εξαφανίστηκαν, με τις επιτύμβιες πλάκες να γίνονται συνήθως οικοδομικά υλικά.
Στα Χανιά για παράδειγμα, μόλις οι ναζί απομάκρυναν τους Εβραίους, οι γείτονες του Εβραϊκού νεκροταφείου κυριολεκτικά έκαναν επιδρομή με βαριοπούλες, κατέστρεψαν τους τάφους και  μοίρασαν τον χώρο του νεκροταφείου σε οικόπεδα μεταξύ τους!
Από το Μουσουλμανικό νεκροταφείο στην ίδια πόλη, δεν έχει μείνει ούτε μία πέτρα.

Στην Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο είναι χτισμένο πάνω στο κάποτε μεγαλύτερο Εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης, με πάνω από 400.000 τάφους, με εκπληκτικά ταφικά μνημεία που ούτε ο Μέρτεν δεν τόλμησε να τα γκρεμίσει.
Ότι άφησαν όρθιο οι ναζί, το αποτελείωσε το νεοελληνικό κράτος μετά τον πόλεμο.
Και δεν είναι μόνο που ισοπέδωσαν το νεκροταφείο, αλλά το ότι μέχρι και σήμερα αρνούνται να βάλουν έστω και μία ταμπέλα που να λέει εκεί ήταν κάποτε νεκροταφείο...



Με την έξαρση του εθνικισμού στα Βαλκάνια, η προσάρτηση νέων εδαφών απαιτούσε και την ανάλογη χιλιόχρονη παρουσία στην περιοχή, προφανώς για να δικαιολογήσει την εθνοκάθαρση που συνήθως ακολουθούσε.
Έτσι έπρεπε να εξαφανιστεί η Εβραϊκή παρουσία από την Θεσσαλονίκη, ή τα ίχνη της οθωμανικής κατοχής, κλπ.
 Αντίστοιχη ...περιποίηση γνώρισε οτιδήποτε θύμιζε την παρουσία των Ελλήνων στην μικρά Ασία, με χριστιανικά μνημεία να μετατρέπονται σε τζαμιά ή απλά να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών να γκρεμιστούν μόνα τους.

                                                    Εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν από δεκαετίες σε ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, κάπου στα τείχη της Πόλης, όπου σε κάποιο σημείο βρήκαμε εκπληκτικές τοιχογραφίες ενώ δίπλα μας έβοσκαν κατσίκες και ανάμεσα στις τοιχογραφίες υπήρχε απλωμένη μπουγάδα από γειτονική πολυκατοικία...
Ανάλογη σχιζοφρενική συμπεριφορά έχουμε και από τους απευθείας απογόνους του μεγα-Αλέκου και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά και αλλού.

Τα ταφικά μνημεία πρέπει να εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, διαφορετικά πρέπει να εξαφανιστούν..

Ευτυχώς, οι νεκροί δεν νοιάζονται για τα καμώματα των ζωντανών.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή