8 Δεκ 2010

Repression²

8 Δεκ 2010 , 3:59 π.μ.
Με το δεύτερο μέρος του Repression κλείνουμε την παράθεση ντοκουμέντων για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο στις χρονιές 1985 και 1987 μέσα από την TV-PRESS του Καρατζαφέρη. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που ο Καρατζαφέρης, τότε ως τρόφιμος στο μαντρί του Ευάγγελου Αβέρωφ, προωθούσε τον αντιαριστερό λόγο του με μια ήπια μεν ορολογία αλλά όχι χωρίς τις στρεβλώσεις και τις στρεψοδικίες των περασμένων εποχών. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ όταν ταυτόχρονα παρουσιάζει από την είσοδο του Χημείου το χαρτί της νεολαίας του παπανδρεϊκού κόμματος αποκαλώντας τους νέους ως αναρχικούς. Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτών των δύο βίντεο που παραθέτω βρίσκεται αλλού. Τόσο στην κατάληψη του Χημείου όσο και στις πορείες που οδήγησαν στις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ δεν θα δείτε πουθενά δύο πολύ σημαντικά δεδομένα. Πρώτο, κανείς δεν κρατάει κομματική σημαία απέναντι στους πάνοπλους ροπαλοφόρους. Δεύτερο, όλοι οι φοιτητές και οι διαδηλωτές είναι παντελώς άοπλοι απέναντι στα άτεγκτα γκλομπ, τα δακρυγόνα και τα όπλα.

Βέβαια, οι μολότοφ θα έπρεπε να θεωρηθούν για κείνη την εποχή ως περιθωριακό όπλο που χρησιμοποιούνταν σε ακραίες περιστάσεις. Αν ψάχνουμε να βρούμε μια εξήγηση για το εύρος της χρήση τους στη σημερινή εποχή την απάντηση τη δίνει τόσο η συνεχής αναποτελεσματικότητά τους ως προς τους οποιοδήποτε πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους όσο και η λυσσαλέα αντίδραση τόσο από το κράτος όσο και τα προσκείμενα ΜΜΕ ενισχύσανε διαχρονικά τις αντιδράσεις απεγνωσμένων πολιτών. Η σημερινή βία έχει αποϊδεολογικοποιηθεί στο βαθμό που τα πολεμικά μέσα αποκτούν τη χρήση τους σε ευρεία κλίμακα. Το αίνιγμα των δραστών στον εμπρησμό της τράπεζας Marfin και η ατιμωρησία των ενόχων είναι ενδεικτική της γενικής αμηχανίας, τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά. Αλλά στις εποχές εκείνες που παρουσιάζω στα βίντεο, νεκροί υπήρξαν αποκλειστικά από τα όργανα της Δεξιάς ακόμα κι όταν τα χρησιμοποιούσε το κατ' επίφαση σοσιαλιστικό κυβερνητικό κόμμα.

Στο Repression² σας έχω και μία πολύ μεγάλη έκπληξη. Για πρώτη φορά θα δείτε την ιστορική διαφήμιση του Καρατζαφέρη, τη γνωστή...

Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή