13 Απρ 2014

Αποκαθήλωση πορτραίτων δωσιλόγων δημάρχων Θεσσαλονίκης

13 Απρ 2014 , 3:30 μ.μ.


Δεν συνηθίζουμε να διαφημίζουμε δράσεις πολιτικών παρατάξεων, όμως η συγκεκριμένη είναι αξιέπαινη. 

Σε μια συμβολική κίνηση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού προχώρησε ο δημοτικός συνδυασμός "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", αποκαθηλώνοντας από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης τα πορτραίτα των δωσίλογων δημάρχων της Κατοχής, Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη. 
Στη θέση των πορτραίτων αυτών, τα μέλη της "Ανοιχτής Πόλης" τοιχοκόλλησαν τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.

Η κίνηση αυτή έγινε με αφορμή την επέτειο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, πριν από 73 χρόνια, τον Απρίλιο του 1941.

Όπως μας θυμίζει ο επικεφαλής του συνδυασμού Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στο παρακάτω βίντεο, ο διορισμένος από το μεταξικό καθεστώς Κ. Μερκουρίου, βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. 
(Σ.σ.: η ύπαρξη του εβραϊκού νεκροταφείου μέχρι και τη χρονιά εκείνη, πιστοποιούσε τη διαχρονική παρουσία μιας από τις πιο αρχαίες κοινότητες της εβραϊκής Διασποράς στον ελλαδικό χώρο, ήδη από τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν. Το ξήλωμά του, παράλληλα με τον βίαιο εκτοπισμό των περίπου 70.000 ελληνοεβραίων στα στρατόπεδα θανάτου, και η ανέγερση στα ερείπιά του των εγκαταστάσεων του Α.Π.Θ., αποτελεί ένα ανεξίτηλο στίγμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.)

Ο δε Γ. Σερεμέτης, δήμαρχος επί της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής, είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ' όλους τους δρόμους της πόλης, στα πλαίσια της λυσσαλέας προσπάθειας του ναζισμού να εξαλείψει κάθε ίχνος ιστορικής μνήμης από τη "νέα Ευρώπη" που οραματιζόταν.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού:


 




Στη συνέχεια, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, στον οποίο παρέδωσε τα πορτραίτα, ζητώντας να επανέλθει το ζήτημα της αλλαγής ονοματοδοσίας δρόμων που έχουν ονόματα δωσίλογων.

Σε μια πόλη, η οποία από το παρελθόν μέχρι σήμερα κυοφόρησε ουκ ολίγους φασίστες, παρακρατικούς και πάσης φύσεως ακροδεξιούς, το να λαμβάνεται μια τέτοια πρωτοβουλία ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας είναι σίγουρα τολμηρό.


Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή